iznik rehber logo
  • 4999434iznik.jpg İznik Çinileri | Çininin Başkenti İznik
  • 2017703iznik.jpg İznik | Altın Şehir, Din Dünyasına, Bilim Dünyasına Yön Veren Medeniyetler Başkenti
  • 2504445iznik.jpg İznik | İznik Havadan
  • 9504259iznik.jpg İznik 1880 | 1880 İznik Genel Görünümü
  • 0519623iznik.jpg 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal | 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal
  • 6368726iznik.jpg İznik Sahili | Fotoğraf: Ahmet Demir
  • 4999419iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
  • 4999383iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
iznik rehber logo
İZNİKREHBER
YAZARLAR
recep-bozkurt.jpg

"28 Kasımlar ve Yüzbaşı Hasan Tahsin ..."
Recep Bozkurt Selda Meriç İsmail Özgören Serdar Aydın Hasan Küçükkoçum Hüseyin Fethi Balcı
HABER ARA

Yıllara Göre Görüntüle
İZNİK HAVA DURUMU
SİTE İSTATİSTİKLERİ
Şu an: .......... 5
Bugün: ......... 11435
Dün: ............ 29475
Toplam: ....... 332647749
IP: ....... 3.144.96.159
TANITIMLAR
BİZİ TAKİP EDİN
HABERLER
Sponsor Alanı
haber ayrıntı üst

“En Büyük Risk Kadın Olmak”

Tarih: 18 Ekim 2015

1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayında Dr. Derya Deniz Ketem'e Davet Etti..

İlçe Sağlık Müdürü ve Toplım Sağlığı Başkanı Dr.Derya DENİZ 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu..Dr.DENİZ yaptığı açıklamalarda özellikle; Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alan meme kanseri için düzenli olarak muayenelerin yapılması gerekiyor. Kadınların düzenli olarak kendi kendilerine yapacakları muayene de erken tanı için büyük önem taşıyor dedi..

Meme kanseri kadın sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan biri olmakla birlikte erkeklerde de nadiren görülebilmektedir. Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alır. ABD'de her 8 kadından, Batı Avrupa ülkelerinde her 10 kadından biri; meme kanserine yakalanmaktadır. Ülkemizde ise her yıl 30 bine yakın kadına meme kanseri tanısı konulmaktadır. Günümüzde erken tanı olanaklarının artması ve bu konuda yapılan birçok araştırma ve çalışma meme kanserine bağlı ölümlerin oranını azaltmaktadır.

Meme kanserinin şikayete neden olmadan erken evrede tanınması, hastalığın tamamen tedavi edilmesi olasılığını artırmaktadır. Meme kanserine karşı ilk önemli adım, kadınların bu hastalık konusunda bilgi sahibi olmaları ve meme sağlıklarını nasıl koruyabilecekleri konusunda bilinçlenmeleridir.
Meme çocukluk, yetişkinlik ve menopoz dönemlerinde yapısal ve işlevsel birçok değişiklik gösteren önemli bir organdır. Her kadın memenin işlevi ve sağlığı ile ilgili periyodik kontroller yaptırmalı, belirli aralıklarla kendi kendilerini muayene etmeli ve bu konuda duyarlı olmalıdır.

Meme kanserinin ortaya çıkış nedenleri bilinmemektedir. Ancak meme kanserinde risk faktörlerinin ve koruyucu faktörlerin biliniyor olması, bu kanser türünde uyarıcı nitelikte bir yarar sağlamaktadır. Bununla birlikte erken tanı sayesinde meme kanserinin yol açabileceği sorunların büyük bir bölümü çözümlenmekte ve tedavi sonrası yaşam süresi ve kalitesinde önemli ölçüde artışlar sağlanabilmektedir.

Meme kanserinde takip ve tedavi seçenekleri nelerdir?
Meme kanserinin tedavisinde en önemli ve belirleyici etken bu hastalığın erken teşhisidir. Yıllar önce uygulanan büyük ve geniş ameliyat yöntemleri günümüzde yerini daha az hasar veren tekniklere bırakmıştır. Günümüzde daha çok memenin korunduğu cerrahiler yani tümörün bulunduğu bölgenin ve tümörün çıkartılması yöntemleri tercih edilmektedir. Erken tanı, bu hastalıkta kadınların en büyük kabusu haline gelen memenin tamamen alınmasını (mastektomi) en düşük düzeye indirmektedir. Bu nedenle amaç hastalığın tanısının mümkün olabildiğince erken dönemde konmasıdır diyerek erken teşhise vurgu yapan Dr. DENİZ sözlerine şöyle devam etti,

Meme kanserinin tedavisinde tek bir tedavi yöntemi değil birkaç yöntem birlikte kullanılmaktadır. Cerrahi tedavi dışında ışın tedavisi (radyoterapi), hormonoterapi ve kemoterapi hastalığın evresine, hastanın yaşına, tümörün özelliklerine göre birlikte multidisipliner bir şekilde uygulanmaktadır.
• Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir.
• Erken tanı konduğunda meme kanserinde tamamen tedavi edilebilme şansı çok yüksektir.
• Erken tanı sayesinde çok büyük olasılıkla memenin alınmasına gerek kalmamaktadır.
• 20-25 yaş arası her kadın her ay kendi kendini muayene etmelidir.
• 30-35 yaş arası her kadın herhangi bir yakınması olmasa da meme muayenesi olmalıdır. Ultrasonografi ve mamografi çektirmelidir.

• 40 yaş ve üzerindeki her kadın yıllık doktor muayenesi ve mamografi yaptırmalıdır.Bu bilgiler ışığında ilçemizde yaşayan kadınlarımız Belediyemiz tarafından verilen ücretsiz servis araçlarımız ile alınıp, sağlık merkezlerinde sıra beklemeden yine ücretsiz taramaları yapılıyor. Toplum Sağlığı Merkezi olarak  sağlık alanında bu konuda  çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkin yöntemlerin başında gelmektedir Bu nedenle her yıl olduğu gibi bu yılda 1-31 Ekim tarihleri arası Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı olmasından dolayı ayın mana ve önemini belirten etkinliklerde bulunulması ve konunun gündemde tutulması gerekmektedir.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi ( KETEM) ler ile  toplumun kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkındaki farkındalığını eğitim yoluyla artırmak mümkün olup, erken yakalanabilir.
Kanserlerde erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, bulunduğu ilde kanser kontrolünde etkin rol almak, tüm bu faaliyetler sonucunda da önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin morbidite ve mortalitesini azaltmak amacıyla kurulmuştur. Toplum sağlığı merkezi tarafından erken teşhis hayat kurtarır sloganı ile başlattığımız kampanya ile vatandaşlarımızı ücretsiz ulaşım ile  KETEM’e götürmekteyiz, gitmek isteyen vatandaşlarımız  toplum sağlığı merkezimize ve aile sağlığı merkezlerine  başvurarak bu hizmetten faydalanbilirler diyen Dr. DENİZ  halkımızı KETEM'e davet etti..

• Meme kanseri için en önemli ''RİSK KADIN OLMAKTIR''
• Erken yaşta adet görmek ve genç yaşta menopoza girmek meme kanseri riskini artırmaktadır. 
• Hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 35 yaşının üzerinde yapmış olan kadınlarda daha sık olarak rastlanmaktadır. 
• Ailesinde birinci derecede ve özellikle genç yaşlarda meme kanseri görülenlerde risk artmaktadır.
• Menopoz sonrası kilo artışı, sürekli alkol tüketimi, iri ve yoğun memelere sahip olmak risk faktörleri arasında kabul edilebilmektedir diyen Dr.DENİZ 

KENDİ KENDİNİZE ELLE MUAYENE YAPMALISINIZ!!

Bu muayenede aranacak ve dikkat edilecek en önemli noktalar:
• Ele gelen kitle olup olmadığı,
• Meme derisi üzerinde ve meme başında çekinti olup olmadığı,
• Meme derisi üzerinde renk değişikliği olup olmadığı,
• Meme başından kendiliğinden bir akıntı gelip gelmediği, 
• Koltuk altında kitle olup olmadığıdır dedi.

Dr.DENİZ Meme muayenesinin yapılabileceği en iyi zaman nedir? Sorumuz üzerine;
Meme muayenesinin yapılabileceği en iyi dönem; adet bitiminin hemen ilk günleridir. Bu dönemde memeler ödemini ve gerginliğini kaybettiği için en rahat muayene dönemi olmaktadır. Eğer kadın menopozda ise ya da rahim ameliyatı geçirmiş ise kolay hatırlanması açısından her ayın ilk haftası muayene tarihi olarak seçilmelidir.

Dr. DENİZ: PEKİ KENDİ MEME MUAYENEMİ NASIL YAPABİLİRİM??

Öncelikle bu muayene kadınlar tarafından beş şekilde yapılabilir diyen Dr.DENİZ açıklamalarına şöyle devam etti,
1. En kolay yöntem; banyoda vücudunuz sabunlu iken ellerinizin rahatça kayacağı şekilde muayeneyi yapmaktır. Parmaklarınızın arasında memede kitle olup olmadığı ya da meme derisinde bir sertleşme olup olmadığını farkedebilirsiniz. 
2. Üst bedeniniz çıplak iken ayna karşısına geçerek her iki kolunuzu yukarı kaldırarak meme üzerinde çekinti, kabarıklık, şekil bozukluğu veya kızarıklık olup olmadığını inceleyebilirsiniz. 
3. Oturarak veya ayakta hangi memenizi muayene edecekseniz, karşı taraftaki eliniz ile yukarıdan aşağı veya istem dışı veya çembersel olarak parmaklarınızı meme üzerinde gezdirerek muayene yapabilirsiniz. Bu muayene için işaret, orta ve yüzük parmaklarının iç yüzü kullanılmalıdır. Bu muayene sırasında koltuk altı da karşı taraftaki el kullanılarak kontrol edilmelidir.
4. Bir önceki aşamada yaptığınız muayeneyi yatarak ve sırtınızın altına küçük bir yastık koymak şartı ile yapabilirsiniz. Bu muayene sırasında parmaklarınıza serpeceğiniz az miktardaki talk pudrası size yardımcı olacaktır.
Bu pudralı muayene parmaklarınızın meme derisi üzerinde kaymasını kolaylaştıracağı gibi meme içinde bir kitle varsa farkedilmesini kolaylaştıracaktır. 
5. Bu aşamada meme dikkatle gözlenmeli ve üzerinde kızarıklık, yara olup olmadığı, meme başında çekinti olup olmadığı ve meme başından akıntı gelip gelmediğine dikkat edilmelidir. Meme başında akıntı varsa kanlı olup olmadığına bakılmalıdır.
Muayenede hiçbir şey farketmediğim halde kitle elime gelmeden meme kanseri riski taşıyabilir miyim?sorusu önemlidir diyen Dr.DENİZ,
Kitle ele gelmeden meme kanseri olma riski her zaman vardır. Erken dönemdeki meme kanseri kitle oluşmadan ancak görüntüleme yöntemlerinin yardımı ile ortaya koyulmaktadır. Bütün amaç, meme kanserini bu dönemde tanıyabilmek ve gerekli tedavileri uygulayarak bu hastalığın tamamen tedavi edilebilmesine olanak sağlamaktır. Meme kanserinin tanısında kullanılan görüntüleme yöntemleri hastanın yaşı ve kliniği göz önünde tutularak seçilir. En sık kullanılan yöntemler mamografi ve ultrasonografidir. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ise seçilmiş hastalarda tanıya destek amaçlı kullanılmaktadır..diyen İlçe Sağlık Müdürü Dr.Derya DENİZ sloganımız'' kanserde erken teşhiş hayat kurtarır''.Biz buradayız ve tüm halkımızı birimlerimize bekliyoruz..bizler sizler için,hizmet için buradayız özellikle KETEM'e davet ediyorum diyerek sözlerine son verdi.


Kaynak: Hüseyin Fethi Balcı

Bu haber 4373 kez görüntülendi.

HABER FOTOĞRAFLARI

5187688iznikrehber.jpg 5187688iznikrehber2.jpg 5187688iznikrehber3.jpg
TANITIMLAR
5923426sahin.gif 5923765mavicini.gif 11462062294626temelcopy.gif Çokran 2298993tetik.gif Çetin Telekom
iznik rehber logo
Hüseyin Fethi Balcı İZNİK / BURSA
Tel: +90 531 868 0400