iznik rehber logo
  • 4999434iznik.jpg İznik Çinileri | Çininin Başkenti İznik
  • 2017703iznik.jpg İznik | Altın Şehir, Din Dünyasına, Bilim Dünyasına Yön Veren Medeniyetler Başkenti
  • 2504445iznik.jpg İznik | İznik Havadan
  • 9504259iznik.jpg İznik 1880 | 1880 İznik Genel Görünümü
  • 0519623iznik.jpg 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal | 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal
  • 6368726iznik.jpg İznik Sahili | Fotoğraf: Ahmet Demir
  • 4999419iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
  • 4999383iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
iznik rehber logo
İZNİKREHBER
YAZARLAR
recep-bozkurt.jpg

"28 Kasımlar ve Yüzbaşı Hasan Tahsin ..."
Recep Bozkurt Selda Meriç İsmail Özgören Serdar Aydın Hasan Küçükkoçum Hüseyin Fethi Balcı
HABER ARA

Yıllara Göre Görüntüle
İZNİK HAVA DURUMU
SİTE İSTATİSTİKLERİ
Şu an: .......... 5
Bugün: ......... 26232
Dün: ............ 30394
Toplam: ....... 331677736
IP: ....... 3.238.228.191
TANITIMLAR
BİZİ TAKİP EDİN
HABERLER
Sponsor Alanı
haber ayrıntı üst

Kan Şekerine Dikkat

Tarih: 14 Kasım 2014

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle İznik Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Yusuf Aydemir bir mesaj yayınladı.

Dr. Aydemir’in mesajı şöyle, “ Diyabet, diğer adıyla şeker hastalığı vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır.  Kısacası Diyabet kişinin, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaması ve kan şekerinin yükselmesidir.

Diyabet Tip I ve Tip II olarak ikiye ayrılır. Tip I diyabet, genellikle genç ve çocuk yaşta ortaya çıkar. Bu hastalarda pankreastan insülin yapımı ya çok azalmış veya durmuştur. Bu durumda kanda insülin yoktur. Kan şekeri düzeyini dengelemek için dışarıdan insülin vermek zorunludur. Tip II diyabet; bu hastalarda pankreasta ileri yaşlara kadar normale yakın düzeyde insülin yapımı vardır. Hatta bazen normalden fazla bile insülin yapımı söz konusu olabilir. Ancak insülin yeterli etkiyi sağlayamamaktadır. Dr. Aydemir, şişmanlık ve yanlış beslenme insülinin istenen etkiyi göstermesini engeller ve kan şekeri yükselir bu hastaların çoğunluğu 40 yaşın üzerindedirler, diyabet tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir bu yetmezlik durumu hastalık başladığı andan itibaren ömür boyu sürecektir dedi.

 Sağlıklı bir kişinin açlık kan şekeri 126 mg/dl, Tokluk kan şekeri (yemekten 2 saat sonra) 200 mg/dl’nin üzerine çıkmaz. Bunun üzeri Diabetes Mellitus olarak kabul edilir. Kan şekeri yüksekliği devam ederse sık idrara çıkmak, çok idrar yapmak, çok su içmek, halsizlik ve kilo kaybı olur. Çünkü vücut hücreleri enerji kaynağı olarak depolarındaki yağları ve proteinleri yakıt olarak kullanmaya başlar. 

 Tüm Dünyada ve ülkemizde insülin hormonu kâşiflerinden olan Kanadalı tıp Doktoru Frederic Barting’in Doğum günü olan 14 Kasım Dünya Diyabet günü olarak kabul edilmiştir. 2011 yılında Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre Dünyada 366 Milyon diyabetli hasta, 183 milyon da tanısı tam konulmamış hasta tespit edilmiştir. Ülkemizde ise tam 7 milyon kişi bu hastalıkla yaşamaktadır. Ne yazık ki adı gibi şeker olmayan bu hastalık uzun dönemde kontrol altına alınmadığında körlüğe, kalp damar sistemi hastalıklarına, böbrek yetmezliğine, sinir sistemi bozukluğuna, inmeye, kemik kaybına, cinsel sorunlara neden olabilmektedir. Tedavideki kan şekeri ayarını sağlamak diyabet komplikasyonlarını önlemek veya komplikasyon gelişimini yavaşlatmak mümkündür.  İyi tedavi edilmediğinde yaşamsal tüm organlarda kalıcı bozukluğa neden olan hastalık, yaşam kalitesini hem önemli düzeyde azaltmakta hem de tedavi maliyetlerini çok yükseltmektedir.

Dr. Aydemir,özellikle ailesinde diyabet öyküsü olan, obez, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşayan hipertansiyonu olan, gebeliğinde iri bebek doğuran kişiler risk grubunu oluşturmaktadır dedi..

Diabetes Mellitus tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar ve -/veya insülin kullanılır. Bunun yanında kişinin beslenme alışkanlıkları ve egzersiz programları tedavinin en önemli parçalarıdır. Unutulmamalıdır ki hastalık ile yaşamın en önemli şartı diyabet hakkında bilgi sahibi olmak ve tedavi programına tam uyularak olur. Tüm halkımızın hastalık hakkında bilinçlenmesi erken tanı ve tedavide önemlidir diyerek sözlerine devam eden DR. Aydemir

Diyabet politikasında diyabetlilerin bakım şartlarının iyileştirilmesi, diyabetli ve diyabetli yakınlarının sürekli bilgilendirilerek yaşam kalitelerinin artırılmasının gerektiğini belirterek, okullarda çocuk ve öğretmenlere yönelik bilgilendirici ve yaşam tarzı değişikliğini özendiren çalışmaların yapılmasını önerdi.

Dr.Aydemir, sözlerine şöyle devam etti:

“Basının her türünün kullanılarak yaşam tarzı değişikliğine yönelik doğru ve uygulanabilir bilgilerin sistemli bir şekilde verilmesi, yürüyüş ve bisiklet yollarının laf ola değil gerçekten amacına uygun yapılması ve bunun sürekliliğinin sağlanması, okul kantinlerinin para kazanma amacıyla değil, sağlıklı beslenmenin ve alışverişin öğretileceği bir eğitim yeri olarak organize edilmesi gibi konuları kapsayan birçok proje ve programlar yer almalıdır. Bunlar yapılmayacak, hayata geçirilemeyecek konular değildir..Diyabet Hastalığı konusunda halkı bilinçlendirip farkındalık yaratmak adına üstlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını,tüm vatandaşlarımızın beslenmelerine dikkat etmelerini ve sık sık sağlık kontrollerinden geçmelerini,şüphe götürür bir belirti anında derhal bir sağlık kuruluşuna ve hekime başvurmalarını önererek,

Birleşmiş Milletlerin aldığı kararla tüm ülkelerde Dünya Diyabet Günü amblemi “Mavi Halka” olarak kabul edildi. Mavi umudu, Halka birliği temsil etmekte.''Diyabette umudu yitirmeyelim '' diyerek ve sağlıklı günler dileyerek sözlerine son verdi.


Kaynak: Emir Rahmi Tansök

Bu haber 2437 kez görüntülendi.

HABER FOTOĞRAFLARI

5954578iznikrehber1.jpg 5954578iznikrehber2.jpg
TANITIMLAR
Mehmet Eren 5923426sahin.gif 5923765mavicini.gif 11462062294626temelcopy.gif Çokran 2298993tetik.gif Çetin Telekom
iznik rehber logo
Hüseyin Fethi Balcı İZNİK / BURSA
Tel: +90 531 868 0400