Şu an: .......... 4 | |
Bugün: ......... 2657 | |
Dün: ............ 1899 | |
Toplam: ....... 339603250 | |
IP: ....... 3.144.114.8 |
İznik Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Akçaalan, iznikrehber.com’a yaptığı açıklamada İznik’te esnafların borç batağında olduğunu ve esnafların batışına da el şaklatıldığını belirti.
Başkan Kadir Akçaalan “ İznik deki esnafların hali içler acısı. Aşırı derecede bir sıkıntı var. İznik tamamen tarım ilçesi çiftçi para kazanırsa esnaflara yansıyor, para kazanamazsa olumsuz bir şekilde bize yansıyor. İznik fabrika ilçesi değil, aylık gelir durumu olan çok az. Bu yüzden tamamen çiftçimize odaklanmış durumdayız. Çiftçilerimizin ürettiği ürünlerin para yapmaması yani çiftçilerimizin para kazanamaması, esnaflarımızda olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden en ufak esnafımızın bile 2 - 3 yerden kredisi var. Kredi batağı içinde yüzüyor esnafımız. İznik Kefalet Kooperatifi Başkanı Recep Uslu Başkanımız İznik deki esnaflara 3 yıl içinde dağıtmış olduğu kredi 30 trilyon lira, bu da bankalar hariç. Bu tamamen İznik halkının ihtiyaçlarını giderme, onlara veresiye verebilmek için. İznik Esnaf Odasına kayıtlı 1300 esnaf var. Bu esnaflarımızın İznik halkına verdiği kredi 50 Milyon yani ise eski para ile 50 trilyon lira, bu da esnafların halktan alacağı para. İzniklilerin artık esnafına sahip çıkması gerekiyor. Esnaflarımız vergisini İznik Vergi Dairesine ödüyor, yatırımını İznik’e yapıyor, ama vergisini İznik dışında ödeyen, İznik’e hiçbir yatırım yapmayan alışveriş merkezlerinin kasasına geldiğinizde 50 Kuruş paranız çıkmazsa verdiği ürünü geri alır. İznikli esnafımız ise 50 Kuruşu aramaz, üstüne vatandaşımıza harçlık verir, yani vatandaşımız gelir mazot param yok der, esnafımız verir, param yetişmedi der esnafımız verir.” Dedi.
Yapılandırma Çözüm Değil
İznik Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Akçaalan, İznikli esnafların borç batağından kurtulup kalkına bilmesi için ülke ekonomisinin de düzelmesi ve çiftçinin de ekonomik durumunun düzelmesi gerektiğini belirterek “ 2 yılda bir vergi ve bağkur yapılandırması çözüm değil. Çünkü esnafımız bağ kurunu ödeyemiyor vergisini ödeyemiyor. Bu oran Türkiye çapında % 70 olarak ortaya çıkıyor. Esnafımızın % 15’i bağ kurunu, vergisini ödeyemiyorsa sıkıntı yok. Ama bu oran %70 olursa demek ki ters giden şeyler var önce bunun düzelmesi gerekir. Esnafımızın % 70’i vergisini bağ kurunu ödeyemiyorsa 2 senede bir yapılandırmada bir işe yaramaz. Ne yazık ki esnafın batışına el şaklatıyoruz.” Dedi.
Bu haber 5811 kez görüntülendi.