Şu an: .......... 11 | |
Bugün: ......... 140 | |
Dün: ............ 3083 | |
Toplam: ....... 339603816 | |
IP: ....... 3.139.108.48 |
Adı Duyulmamış Kahramanlar arasında yer alan İznik’li Halil İbrahim Ağa’da ölümü göze alıp ileriye atılan Kahramanlardan biriydi. 1. (GAZİ) MECLİS Atatürk’ün gözüyle bir efsaneydi. İşte bu efsane meclis bir başka ve kahramanlardan oluşuyordu.
Eğitimci -Araştırmacı Yazar Ali Çetinkaya’ın İznik Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşisi büyük ilgi gördü Türkiye Ekonomi ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Vehbi Şahin, Genel Başkan Yardımcısı Rahim Oluç, İznik CHP İlçe Başkanı Asiye Çalışkan, Habervole Genel yayın Yönetmeni Fehmi Duman, Emekli Öğretmen Eğitimci Yazar Ercan Kavuk ve çok sayıda tarih ve kitapsever katıldı.
1.(GAZİ)MECLİS’TE BİR İZNİK’Lİ…!
Halil İbrahim Ağa 1859 yılında İznik’e doğdu. İznik’li Ali Efendi’nin oğludur. Mondros Antlaşmasından sonra yöremizdeki Rum ve Ermeni’lerin çapul hareketlerine karşı ilk direniş örgütünün oluşturulmasındaki cesareti, 60 yaşlarında olmasına rağmen girişim ve mücadelesi ile tanınır. Milli Mücadele öncesinde de yurt sorunlarına uzak durmamış, İttihat ve Terakki Cemiyeti içinde faal olarak çalışmış ve İzmit sancağında temsilci olarak bulunmuştur. İznik Müdafa-i Hukuk kurucuları arasındaki en yaşlı üye olmasına rağmen sözünü esirgemeyen davranışları ile gençlere büyük cesaret vermiştir. Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da toplanma kararı alınır alınmaz, İznik Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nce aday gösterilerek, İzmit Sancağı’ndan İlk Meclis’e Milletvekili olarak katılmıştır. İlk Meclisin üye tam sayısı 390 olmasına rağmen bu ilk oturuma ancak 120 kişi katılabildi. Ve bunların içinde Halil İbrahim Ağa da vardı. Halil İbrahim Ağa, Meclis’te aktif görevler üstlenerek; İktisat, Nafia ve Defter-i Hakani
* Komisyonları’nda üyelik yapmıştır. Büyük Millet Meclisi’nin açılışının ikinci gününden itibaren, İznik ve çevresindeki kritik olaylar nedeniyle Meclis Başkanı Mustafa Kemal Paşa tarafından özel bir mektupla Milli Mücadele hareketlerinin örgütlenmesi için görevlendirilmiş, Meclis çalışmaları sırasında bile yöremize gelerek Milli Mücadele yanlılarına her türlü destekte bulunmuştur. Kurtuluş Savaş’ından hemen sonra kısa bir süre İznik Belediye Başkanlığı görevini yürütmüş, İzmit İl Daimi Encümen Azalığı yapmış ve 19 Temmuz 1926 yılında ölmüştür.
* Mülk ve Toprakların kayıtlı olduğu defterleri tutan ve alım-satım işlerini yürüten komisyon
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Kemal Paşa’nın Halil İbrahim (Gürsoy) Efendi’ye verdiği görev mektubu
Osmanlıca: Büyük Millet Meclisi azasından Halil İbrahim Efendi vaife-i mahsusa ile İznika İğmiram kılınmıştır. Memuriyeti Mülkiye ve Askeri tarafından muşarun ileyhe muavenet ve teslihat lazımada bulunulması matluptur.
Türkçe: Büyük Millet Meclisi üyelerinden Halil İbrahim Efendi özel görev ile İznik’e memur kılınmıştır. Görevliye mülkiye memurları ve askeri erkandan gerekli olan her türlü yardım ve kolaylığın yapılmasını isterim.
Eğitimci-Araştırmacı Yazar Ali Çetinkaya “Bu Akşam İznik’te Çanakkale ‘den Cumhuriyete Adı Duyulmamış Kahramanlar Adlı Kitabımda ‘da Yazdığım İlk Mecliste Bir İznikli Halil İbrahim Gürsoy’u ve İstiklal Savaşımızda Yaşanan Bazı Olayları Anlattık. Bu Organizasyonu Düzenleyen Başta İznik Mehteran Derneği ve İznik Ticaret Ve Sanayi Odası İle İznik Kaymakamlığına Teşekkür Ederim. Ayrıca Söyleşinin Düzenlenmesinde Öncülük eden Dernek Yöneticilerinden Mesut Egemen ve Çini Sanatçısı İsmail Gardaş’a ve Bizi Dinlemeye Bursa’dan Gemlik’ten Yalova ‘dan Bilecik’ten Gelen Dost, Arkadaşlara ve Salonu Dolduran İznik’li Tarih ve Kitapseverlere Teşekkür Ederim.”dedi.
Bu haber 3065 kez görüntülendi.