Şu an: .......... 5 | |
Bugün: ......... 770 | |
Dün: ............ 2343 | |
Toplam: ....... 339612780 | |
IP: ....... 3.142.156.58 |
İspanya'nın başkenti Madrid’deki dünyanın en önemli seramik okullarından “ Escuela Ceramica “ nın 100. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, İznik çinileri Turgut Tuna ve Şebnem Tuna tarafından tanıtıldı.
Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ender Arat’ın ve eşi Ayşe Arat’ın girişimleriyle hazırlanan 5 günlük etkinlik, Çini ve Seramik tasarımcısı Turgut Tuna’nın verdiği İznik çinileri konferansıyla start aldı. İznik çini tarihi, teknolojisi ve ikonolojisinin anlatıldığı konferansa ilgi büyüktü. Konferansın ardından 4 gün boyunca workshop uygulamasını başarıyla tamamlayan Şebnem Tuna, İspanyol seramik sanatçılarının İznik çinisine olan ilgilerinin İznik’e gelerek devam edeceğini belirtti.
İznikrehber’e açıklama yapan Turgut Tuna, 40 yılı aşkın süredir seramik üzerine araştırmalar yaptığını belirterek, kendisini “ İznik çinicilik sanatının eleştirel kullanımının öncüsü” olarak tanımladı. Tuna, insanlara geçmişi doğru anlatmanın yanı sıra bugünün sorunlarına da değişik bakış açıları vermek için çalıştığını söyledi.
Türk Seramik kültürünü dünyaya tanıtmak için ikinci kez ispanyaya gelen Tuna, İspanya ve Türkiye arasında bu konuda ortak çalışma bulunmadığını, Erasmus kapsamında bazı çalışmalar yapılsa da bunların yeterli olmadığını kaydetti. İspanya Büyükelçimiz Ender Arat'ın ve eşininde katılımıyla Portekiz'in başkenti Lizbon'a geçen Turgut ve Şebnem Tuna 16.yy İznik çini koleksiyonunun bulunduğu Gülbenkyan Müzesini, Lizbon Büyükelçimiz Ali Kaya Savut’unda katılımıyla ziyaret etti. Tuna “ İspanya’daki ve Portekiz ‘deki seramik geleneği, Selçuklu ve Uygurların seramiğinin bir uzantısı olarak gelmiştir. İspanyollar, Emeviler döneminde, seramikle tanışmışlardır. Ama sadece İspanya'daki değil İngiltere, İtalya'da olduğu gibi Avrupa'daki seramik kültürü de bizden gelmektedir” dedi. Granada kenti Elhamra Sarayı'ndaki seramiklerin bunun en güzel örneği olduğunu vurgulayan Tuna boğa, at, çift başlı kartal gibi figürlerin İspanya ve Türkiye arasındaki müşterekler olduğunu ifade etti,
“İZNİK TEKNİĞİNDEKİ RENKLERE ULAŞAMAMIŞLAR”
1991 yılında kurulan ve birçok ünlü İspanyol seramik sanatçısı yetiştiren Madrid Seramik Okulu'ndan diploma alan ilk Türk olan Ayşe Arat, “ İspanyollar, İznik tekniğini hiç uygulayamamışlar. Bu teknikteki renklere ulaşamamışlar. O yüzden Turgut Tuna'nın verdiği konferans ve eğitim çalışmaları çok ilgi topluyor” dedi.
Tuna 2009 yılında İspanya Granada şehrinde AB projesi kapsamında bir ay boyunca İspanya ve Türk çinilerinin karşılaştırmasını yapmış, 2010 yılında da Mısır’ın Kahire şehrindeki sempozyuma katılmıştı. 2011 yılında da Tuna İspanya Madrid’teki etkinliğe ise İspanya Büyükelçisi Ender Arat’ın özel daveti ile katıldı.
Bu haber 6487 kez görüntülendi.