Şu an: .......... 2 | |
Bugün: ......... 175 | |
Dün: ............ 1648 | |
Toplam: ....... 339613833 | |
IP: ....... 18.226.17.251 |
Acı ama gerçek… İznik’te sağlam İznik Çinisi bulunamaz, sergilenemezken dünyanın önde gelen Londra’daki Christie's müzayede evinde Orijinal İznik Çinileri rekor fiyatlara alıcı bulmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta İngiltere Londra şehrindeki Christie's Müzayede evinde 1590 tarihli İznik Çinisi Tabak 85 bin 250 sterlin ( yaklaşık 213 bin TL ), İznik Çinisi Mozaik ise 181 bin 250 sterline ( yaklaşık 453 Bin TL ) alıcı buldu.
MÜZAYEDENİN VAZGEÇİLMEZİ İZNİK ÇİNİLERİ
Yurtdışına çıkışı yasak olan İznik Çinileri için 2003 yılında Kültür Bakanlığı yine Londra’daki Christie’s’de yapılan müzayede satışa çıkacak çalıntı olduğu söylenen 300 yıllık paha biçilmez İznik Çinilerini açık arttırma öncesi katalog fiyatından satın aldığı ortaya çıkmıştı. Satışa çıkarılan çinilerin İstanbul Yeni Cami Hünkâr Mahfili’nden çalınan çiniler olduğu sanılmış, ancak daha sonra çinilerin çalıntı olmadığı anlaşılmıştı. Sotheby’s ve Christie’s müzayede evlerinde Osmanlı İmparatorluğu’na ait son derece nadir İznik Çinileri müzayedelerin eşsiz eserleri arasında yer almaya devam ediyor.
ANADOLU ESERLERİ MÜZAYEDELERDE
Osmanlı döneminde yurt dışına çıkarılan veya yasa dışı yollardan kaçırılan Anadolu kökenli çok sayıda eser, hala yurt dışındaki müzelerde sergileniyor ya da önemli müzayedelerde satışa çıkıyor. Bakanlık, Dışişleri Bakanlığı ile koordineli şekilde, müzelerde sergilenen, müzayedelerde satıya çıkarılan veya gümrüklerde ele geçirilen eserlerin takibini yapıyor, iadesini isteyip, dava açıyor ve satışlarını durduruyor. Bunun sonucunda bazı eserler geri gönderiliyor ama hala iade edip etmeyeceği belli olmayan çok sayıda eser yurt dışında.
Sotheby's ve Christie's İznik çinileri için yarışta
1998 yılında dünyanın önde gelen iki müzayede evi Sotheby's ve Christie's arasında İznik çinileri satışı yarışı başlamış ve çok sayıda çini satılmıştı. Aynı yıl dönemin İslam Konferansı Örgütü'nde görevli Türk diplomatı Büyükelçi A. Engin Ansay'ın şahsi koleksiyonu da satılmıştı. Büyükelçi Ansay The New York Times gazetesinde yayımlanan bir yazıda ‘‘30 yıldır İznik çinilerini topluyorum. Ama bunların bir tekini dahi Türkiye'de satın almış değilim. Çoğunu New York ve Londra'da buldum. Ben bunları güzelliği nedeniyle topladım, yatırım için değil’’ demişti. Sanat dünyasında Ming Hanedanı'nın ünlü porselenlerinden daha çok itibar gören İznik çinileri hakkında Londra'da Axia Gallery'nin sahibi, İznik çinileri uzmanı Rum asıllı Yanni Petsopoulus ‘‘İznik çinilerinden, alelade bir mal gibi değil, bulunması son derece güç nadir sanat yapımları şeklinde söz etmek gerekir’’ diye konuşmuştu.
TÜRKİYE İZNİK ÇİNİLERİNİ GERİ İSTEMİŞTİ
İznikrehber.com 12 Mart 2011 de çinilerin geri istendiğini yaptığı haber yapmıştı. Haberin içeri ise şöyle;
Türkiye, Osmanlı döneminde kaçırılan ve şu anda Fransız Louvre Müzesinin envanterinde bulunan tarihi İznik çinilerini geri istiyor.
Birleşmiş Milletlerin Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO), ''Kültürel Varlıkların Yasadışı Transferinin Önlenmesi Sözleşmesi''nin 40. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen uluslararası toplantıda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, Türkiye olarak tarihi İznik çinilerinin peşini bırakamayacaklarını söyledi.
Osmanlı döneminde 2. Selim Türbesi, 3. Murat Türbesi ve 1. Mahmut Türbesi çinilerinin, 1883 yılında restorasyon çalışmaları sırasında Fransız uzman Albert Drogny tarafından sahte çinilerle değiştirildiğini hatırlatan Murat Süslü, bu çinilerin şu anda Louvre Müzesinin envanterinde olduğunu söyledi.
İş birliği yapmaktan kaçındıkları için Fransız yetkilileri eleştiren Süslü, tüm çağrılara rağmen Louvre Müzesi yetkililerine görüşmeye yanaşmadıkları için tepki gösterdi.
Konunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkzoy ile Ankara'da yaptığı görüşmede de gündeme geldiği öğrenildi
Bu haber 6689 kez görüntülendi.