Türk-İspanyol ortaklı bir firmanın, İznik Gölüne 5 kilometre mesafedeki çimento fabrikası Nisan 2010 da temeli atılıyor. Çimento fabrikasının 2012 başında da üretime geçeceği öğrenildi.
Geçtiğimiz yıllarda Şehir Plancıları Odası, TMMOB İKK ve Baro; 1/100.000 ölçekli planda Orman Alanı ve değer tarım alanı olarak gözüken Yenişehirin Burcun köyünde çimento fabrikası kurulması planlanan arazinin yapılan plan değişikliği ile Çimento Üretim ve Depolama Alanı olarak değiştirilmesine itiraz etmişti.
Meslek odalarının itiraz dilekçesinde; bölgede Çimento Üretim ve Depolama tesisi yapılması durumunda çevredeki tarım arazilerinin olumsuz yönde etkileneceği ve yapılan değişikliğin tarım toprağının korunması anlayışına aykırı olduğu vurgulanmıştı.
Yenişehir Salı Sohbetleri Düşünce Kulübün yaptığı her toplantıda çimento fabrikalarının bacalarından çıkan yoğun karbondioksit (CO2) gazının atmosferde birikeceğini ve dağılamayacağını bununda bölgede sera etkisi yaparak bölgenin ekolojik dengesini bozulacağı Avrupa ülkeleri bu nedenle çimento üretimini durduğu anlatılmıştı.
GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen ise “Özellikle Avrupa'da iklim değişikliğinde önemli rol oynayan karbondioksit emisyonları nedeniyle enerji başına “Karbondioksit Vergisi” gündeme gelmiştir. Bu nedenle artık Avrupa Çimento üretmiyor. Avrupa bu nedenle çimento üretimini çevresel mevzuatların daha esnek olduğu ülkelere kaydırıyor. Eski teknik ve teknolojilerin transferi, hatta tesislerin diğer ülkelere kaydırılması bu yüzden karşımıza çıkıyor. Bu nedenle yabancılar çimento fabrikalarını Türkiye'de yapmaya çalışıyor. Durduramazsak büyük çevre felaketleri, ekonomik ve sosyal çöküntüler bizi bekliyor! Termik Santraller, çimento ve kireç fabrikaları gibi işletmelerin açılmaması için GÜMÇED'in sürdürdüğü mücadeleye herkes katılmalıdır” dedi.
ÇİMENTO FABRİKASININ TEMELİ NİSAN AYINDA ATILIYOR
Başbakanlık Yatırım Ajansı ile Akros Çimento tarafından yapılan ortak açıklamada ise toplam 175 milyon avroya mal olan yatırımın 500 kişiye istihdam sağlayacağı belirtildi.
Türkiye’ye, inşaat sektöründe beton üretim tesisleri, prefabrik inşaat elemanları, yapı endüstrisi işlemleri ve yapı kimyasallarına yönelik entegre tesislerde yıllık 2,5 milyon ton olarak planlanan üretim, Rusya ve Afrika pazarları ağırlıklı 70-100 milyon avro dolayında ihracat potansiyeli taşıyor. Türk - Rus ortaklığı ile hayata geçirilen 200 milyon avroluk yatırımın 400 kişiye doğrudan, 1500–2000 kişiye ise 2012 yılına kadar dolaylı şekilde istihdam imkanı sağlayacağı kaydedildi.
İlk etapta bu bölgede çimento hammaddesiyle çevrili 760 dönüm arazi üzerinde yer alacak entegre tesisin Nisan 2010’da temelinin atılması, 2012 yılı başı itibarı ile üretime geçilmesi planlanıyor. .
Projeleri 5 milyon ton/yıl çimento üretecek şekilde hazırlanan tesisin Akros Çimento Fabrikası Genel Müdürü Hakan Büyüksaraç, "Bizler stratejik yatırımımız ile ülkemizde var olan talebi karşılamakla kalmayıp, ihracatta ciddi anlamda başarılara imza atarak ekonomimize katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz. Yöre halkının bütünüyle destek verdiği bu yatırımı hayata geçiriyor olmaktan kıvanç duyuyoruz. 2006 yılından bu yana bu yatırımın hayata geçirilmesi için attığımız her adımda bize destek veren Başbakanlık Yatırım Ajansı’na minnettarız" dedi.
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz ise yaptığı açıklamada, ciddi anlamda istihdam ve ihracat potansiyeli taşıyan böylesi stratejik bir yatırımın önemli bir kazanç olduğunu ve Türkiye’nin dış ticaret dengesi açısından lehimize sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Kaynak: Hüseyin Balcı
Bu haber 3565 kez görüntülendi.