Şu an: .......... 2 | |
Bugün: ......... 1083 | |
Dün: ............ 2530 | |
Toplam: ....... 339610750 | |
IP: ....... 3.145.58.90 |
Birçok sivil toplum örgütünde ve sosyal yaşantısıyla İznik halkının takdirini kazanan ve üç ay önce İKEA ( İznik kültür eğitim araştırma derneği ) başkanı seçilen Kağan Mehmet Usta’nın 7 yıl önce hazırladığı yüksek lisans tezi turizm açısından birçok konuya kaynak oluyor.
Kağan Mehmet Usta’nın Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı tarafından kabul edilen İnanç Turizmi Potansileyi Açısından İznik’in Değerlendirmesi yüksek lisans tezinde İznik’in birçok merak edilen konularını da işliyor. İznikrehber.com Kağan Mehmet Usta’dan alınan yayınlama izni ile bölümler halinde yayınlayacak.
Kağan Mehmet Usta’nın 7 yıl önce hazırladığı yüksek lisans tezi sayfa 84 ve 97 arasında bazı bölümler ise şöyle;
İZNİK YÖRESİNDE YEREL HALKIN, YABANCI TURİSTLERİN VE A GRUBU SEYAHAT ACENTALARININ İNANÇ TURİZMİNE OLAN İLGİLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA
3.1 Araştırmanın Amacı
İçinde bulunduğumuz 21’ci yy. ilk çeyreğinde deniz, kum, güneş üçgenine sıkışmış uluslararası turizm hareketi belirli bir zamanda ve belirli bir mekânda yoğunlaşmaktadır. Bu durum gelişmekte olan destinasyonlar için birçok problemi ortaya çıkarmaktadır.
Gerek bu tür turizm alanında uluslararası arenada rakiplerin çok olması, gerekse zaman ve mekânda yoğunlaşmanın meydana getirdiği olumsuzluklar ülkeleri turizme yeni bir boyut kazandırma yoluna giderek alternatif turizm hareketlerine yöneltmiştir.
Özellikle yılın 12 ayı yapılabilecek alternatif turizm çeşitleri günümüzdeki zaman ve mekân yoğunluğunun yükünü azaltmaktadır. Bundan dolayıdır ki ülkeler yılın 12 ayı yapılması mümkün olan alternatif turizm çeşitlerinden biri olan inanç turizmiyle ilgili çalışmalar yapmakta ve inanç turizmini geliştirmeye çalışmaktadırlar. 21’ci yüzyılda küreselleşmenin de etkisiyle bölgesel farklar ortadan kalkmakta, her türlü olumlu ve olumsuz olay anında tüm dünya insanları tarafından duyulmaktadır. Özellikle uluslararası arenada yaşanan savaşlar ve terör olayları insanlığı daha fazla psikolojik olarak etkilemeye başlamış ve insanların bu bağlamda dayanak olarak tutundukları inanç potansiyel olarak daha fazla talep görmeye başlamıştır. İnsanları inançları gereği kutsal mekanlarda dua ve ibadet etme ihtiyaçları vardır. Bu amaçlara ulaşmak için insanların en çok tercih ettikleri turizm çeşidi inanç turizmidir. Bu da özellikle Anadolu topraklarındaki kutsal mekanların çok olmasından dolayı alternatif turizm çeşitlerinden inanç turizminin ülkemizde ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bu araştırmada İznik’in inanç turizm potansiyelinin değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmamızın temel hipotezi; İznik inanç turizmi bakımından uluslararası turizm hareketliliğini sağlayacak yeterli turizm arzına sahiptir. Araştırmamızda temel varsayımla birlikte bazı diğer varsayımlar da tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu varsayımlar;
• İnanç turizmi kapsamında yerel halk yabancı turistler hakkında olumlu düşünmektedir.
• Yerel halk yabancı turistlerin kutsal mekânlarda ibadet etmelerinden rahatsız olmamaktadır.
• Yabancı turistler inanç turizmi kapsamında yapılan ziyaretlerde yerel halkın hoşgörülü davranışlarından memnundurlar.
• Yabancı turistler inanç turizmi kapsamında İznik’in mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini düşünmektedirler.
• A grubu seyahat acentaları inanç turizmi açısından İznik’e yeterli talep oluştuğunda tur programlarına dahil etmeyi düşünmektedirler.
Bu hipotezlerin dışında bazı alt amaçlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bunlar;
• İnanç turizmine katılan turistlerin inanç turizmini tercih etme sebepleri.
• İnanç turizmine katılan turistlerin yaş grupları, eğitimlerinin ve mesleki durumlarının saptanması.
• İnanç turizmi kapsamında İznik’i tercih eden ülke vatandaşlarının saptanması
• Yerel halkın başka dinler hakkındaki bilgi seviyesi
• A grubu seyahat acentalarının inanç turizmini tercih etme nedenleri.
3.3 Araştırmanın Yöntemi
İznik’in inanç turizm potansiyelinin değerlendirilmesi konulu tez çalışmasında veri toplanması için anket tekniği tercih edilmiştir. Yerel halk, yabancı turistler ve A grubu seyahat acentaları ile yüz yüze görüşülerek anket formu doldurturulmuştur. Araştırmada yerel halk için kullanılan ilk 8 soru araştırmaya katılanların kişisel özelliklerini belirlemeye yöneliktir. Daha sonra yerel halkın inanç turizmi ile ilgili düşüncelerinin tespit edilmesi için beşli likert ölçeği kullanılarak 14 ifade verilmiş ve bu ifadeler “1” “kesinlikle katılıyorum”, “2” “katılıyorum”, “3” “kararsızım”, “4” “katılmıyorum” ve “5” “kesinlikle katılmıyorum” şeklinde beş aralıkta belirlenerek sınıflandırılmıştır.
Araştırmada yabancı turistler için kullanılan ilk 15 soru araştırmaya katılanların kişisel özelliklerini belirlemeye yöneliktir. Daha sonra yabancı turistlerin İznik’in inanç turizm potansiyeli ile ilgili düşüncelerinin tespit edilmesi için beşli likert ölçeği kullanılarak 15 ifade verilmiş, bu ifadeler “1” “kesinlikle katılıyorum”, “2” “katılıyorum”, “3” “kararsızım”, “4” “katılmıyorum” ve “5” “kesinlikle katılmıyorum” şeklinde beş aralıkta belirlenerek sınıflandırılmıştır.
Araştırmada A grubu seyahat acentaları için 10 soru belirlenmiştir. Soru şekli olarak birden çok seçenekli, kapalı uçlu sorular olup A grubu seyahat acentalarının yanıtlayacağı şekilde hazırlanmıştır. Veriler SPSS yöntemiyle değerlendirilerek çıkan sonuçlar çerçevesinde yorumlamalar yapılmış, bu doğrultuda İznik’in inanç turizm potansiyeline yönelik sonuçlar değerlendirilmiş ve öneriler geliştirilmiştir.
3.4 Araştırma Verilerinin Analizleri.
Uygulama çalışmalarının analizi üç bölümde incelenmiştir. Analizin ilk bölümünde yerel halkla uygulanan anketin sonuçları değerlendirilmiş, araştırmanın ikinci bölümünde yabancı turistlerle uygulanan anketin sonuçları değerlendirilmiş, araştırmanın üçüncü bölümünde A grubu seyahat acentaları ile uygulanan anketin sonuçları değerlendirilmiştir.
Araştırmaya katılan yerel halkın anket verileri baz alınarak araştırmaya % 70,7’lik bir oranla 104 bay, % 29,3’lük bir oranla 43 bayan olmak üzere toplam 147 kişi katılmıştır.
Yerel Halkın İnanç Turizmiyle İlgili Düşünceleri
“Gelen turistler yerel halkın kültürel ve ahlaki yapısını olumsuz etkilemektedir”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 3,68 ile katılmıyorum şıkkında yoğunlaşmaktadır. Araştırmaya katılanlar turistlerin yerel halkın kültürel ve ahlaki yapısını olumsuz yönde etkilemediği görüşünde birleşmişlerdir.
“Turistlerin gelmesi yörenin ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 1,82 ile katılıyorum şıkkında yoğunlaşmaktadır. Araştırmaya katılanlar turistlerin gelmesinin yörenin ekonomisine büyük katkılar sağladığı görüşünde birleşmişlerdir.
“İznik Ayasofya Müzesi’nde yabancıların ibadet etmeleri beni aşırı derecede rahatsız etmektedir”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 3,82 ile katılmıyorum şıkkında yoğunlaşmaktadır. Araştırmaya katılanlar İznik Ayasofya müzesinde yabancıların ibadet etmelerinden rahatsızlık duymadıkları görüşünde birleşmişlerdir.
“İznik Ayasofya Müzesi’nin Hıristiyanlar için ibadete açılması gerekmektedir”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 3,09 ile kararsızım şıkkında yoğunlaşmaktadır. Araştırmaya katılanlar İznik Ayasofya Müzesi’nin Hıristiyanlar için ibadete açılmalımı yoksa açılmamalımı görüşünde net bir ortak kararda buluşmamışlardır.
“İznik Ayasofya Müzesi’nde Hıristiyan bir din adamının çalışması İznik halkını rahatsız edecektir”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 2,78 ile kararsızım şıkkında yoğunlaşmaktadır. Araştırmaya katılanlar İznik Ayasofya müzesinde Hıristiyan bir din adamının çalışmasının İznik halkını rahatsız edeceği görüşünde net bir ortak kararda buluşmamışlardır.
“İznik Ayasofya Müzesi’nin cami olarak ibadete açılması gerektiğini düşünüyorum”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 3,28 ile kararsızım şıkkında yoğunlaşmaktadır. Araştırmaya katılanlar İznik Ayasofya Müzesi’nin cami olarak ibadete açılması gerektiği görüşünde net bir ortak kararda buluşmamışlardır.
“İznik’te Ayasofya Müzesi’nden daha önemli turistik değerler mevcuttur”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 2,33 ile katılıyorum şıkkında yoğunlaşmaktadır. Araştırmaya katılanlar İznik’te Ayasofya Müzesi’nden daha önemli turistik değerlerin mevcut olduğu görüşünde birleşmişlerdir.
“İznik çinisi turizm açısından Ayasofya Müzesi’nin sağladığı turizm hareketinden daha yüksek potansiyel sağlamaktadır”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 2,52 ile kararsızım şıkkında yoğunlaşmaktadır. Araştırmaya katılanlar İznik çinisinin turizm açısından Ayasofya Müzesi’nin sağladığı turizm hareketinden daha yüksek potansiyel sağladığı görüşünde net bir ortak kararda buluşmamışlardır.
“İznik Ayasofya Müzesi’nin hak ettiği değerin henüz verilmediğini düşünüyorum”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 1,85 ile katılıyorum şıkkında yoğunlaşmıştır. Araştırmaya katılanlar İznik Ayasofya Müzesi’nin hak ettiği değerin henüz verilmediği görüşünde birleşmişlerdir.
“Turistlerin tarihi ve dinsel değerleri tahrip ettiklerine inanıyorum”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 3,89 ile katılmıyorum şıkkında yoğunlaşmıştır. Araştırmaya katılanlar turistlerin tarihi ve dinsel değerleri tahrip etmedikleri görüşünde birleşmişlerdir.
“Dünya barışının sağlanmasında ve ülkelerin birbirlerine yakınlaşmalarında turistik hareketlilik büyük önem taşımaktadır”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 1,79 ile katılıyorum şıkkında yoğunlaşmıştır. Araştırmaya katılanlar Dünya barışının sağlanmasında ve ülkelerin birbirlerine yakınlaşmalarında turistik hareketliliğin büyük önem taşıdığı görüşünde birleşmişlerdir.
“İznik’e gelen turist sayısı artıkça yerel halkın turiste bakış açılarının daha olumlu olacağını düşünüyorum”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 1,71 ile katılıyorum şıkkında yoğunlaşmaktadır. Araştırmaya katılanlar İznik’e gelen turistlerin sayısı artıkça yerel halkın turistlere bakış açılarının olumlu olacağı görüşünde birleşmişlerdir.
“Gelen turist sayısı artıkça İzniklilerin turistlerin dinine saygı göstermeleri yoluyla dinsel barış sağlanacaktır”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 2,34 ile katılıyorum şıkkında yoğunlaşmıştır. Araştırmaya katılanlar İznik’e gelen turist sayısı artıkça İznik’lilerin turistlerin dinine saygı göstermeleri yoluyla dinsel barış sağlanacağı görüşünde birleşmişlerdir.
“İznik Ayasofya Müzesi farklı dinler açısında ortak ibadet yeri olabileceğine inanıyorum”, ifadesine verilen cevapların ortalaması 2,97 ile kararsızım şıkkında yoğunlaşmaktadır. Araştırmaya katılanlar İznik Ayasofya Müzesi’nin farklı dinler açısından ortak ibadet yeri olabileceği görüşünde net bir ortak kararda buluşamamışlardır.
Bu haber 5970 kez görüntülendi.