Şu an: .......... 5 | |
Bugün: ......... 776 | |
Dün: ............ 1899 | |
Toplam: ....... 339601369 | |
IP: ....... 3.142.200.247 |
İznik Belediyesi, bir ilke imza atarak İznik'in fethini ilk defa resmi törenlerle kutladı. İznik'in fethinin 684’üncü yıl dönümünde Osmangazi'nin oğlu Orhangazi'nin 1331 yılında tarihi Yenişehir Kapı surlarından İznik'e girişi canlandırıldı. Belediye başkanı Osman Sargın program sonrasında, İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe ile birlikte halka kendi elleriyle yemek dağıttı. 684 Yıl Sonra Tarih Yeniden Şahlandı
2 Mart 1331 yılında Osmangazi'nin oğlu Orhangazi İznik’i fethetmesinin ardından 684 yıl sonra tarihte ilk kez fetih kutlaması gerçekleşti. İznik Fetih Kutlaması Vatandaşlar tarafından da takdirle karşılandı, Yenişehir Kapı’dan başlayan etkinlik Atatürk Caddesi boyunca vatandaşların alkışları ve Türk bayrakları ile coşku içinde gerçekleşti. Yenişehir kapı'da fetih öncesi sur üzerinde sala verilmesinin ardından İznik Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Fatih Marşı ile temsili atlarla İznik' e giriş yapıldı.
İznik'in Fetih Kutlama Kortejine İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Fırat Toprak, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, Belediye Başkanı Osman Sargın, İznik MYO Müdürü Doç. Dr. Yahya Işık, Ak Parti İlçe Başkanı Tamer Mahmut Hersek, Emniyet Müdürü Hasan Tolga Sanlı, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Hıştıroğlu ve Necati Tosun, İTSO Başkanı Mahmut Dede, İznik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Akçaalan, Bursa Büyükşehir Belediyesi İznik Koordinatörü Serkan Acar, Belediye Meclis Üyeleri, İznik Gaziler Derneği Başkanı ve üyeleri ile vatandaşlar katıldı.
2016 Yılında Çok Daha Görkemli Olacak Kortej yürüyüşü Yenişehir kapı'dan Ayasofya Camii ( Orhan Camii) ne kadar yapıldı. İznik Belediyesi Mehteran Takımının muhteşem konserinin ardından İznik Belediye Başkanı Osman Sargın " 2 Mart 1331 tarihinde 30 yıllık bir kuşatmadan sonra İznik Kalesi tekfuru anahtarları Orhan Bey'e teslim eder. Yenişehir kapıda okunan sala ile Yenişehir Kapı'dan İznik'e doğru gelir. Bulunduğumuz alanda atının üzerinde şu fermanı okur. " İznik'in muhterem halkı bugünden sonra bu şehir Osmanlı Devleti'nin payitahtıdır. İsteyen bu şehirde kalabilir, isteyen gidebilir. Gidenler istedikleri eşyalarını yanlarında götürebilirler. Kalanların malları kendilerinindir. Canları ve malları bizim korumamız altındadır. Eşi ölmüş olan kadınlarımız ve kızlarımız askerlerimiz ile şeri nikah ve rızaları ile evlenebilirler. Evlenen askerler İznik'in muhafazasında kalacaklardır. Fethin nişanesi olarak Ayasofya'yı Cami'ye çevirdim. Artık bugünden itibaren Müslüman halkı cami ihtiyacını ve Cuma mescidi ihtiyacını Ayasofya'da görecektir. Adı da Orhan Camii'dir. Benim vakfımdır. Başka hiç bir ibadet hanenize kilisenize dokunulmayacaktır. Şehirde kalacak olan Hıristiyan halkı ibadetlerinde serbesttir. " Hepinize saygı ve sevgiler sunuyorum" dedi. Başkan Sargın ilki gerçekleşen İznik’in fethinin 2016 yılında çok daha görkemli şekilde kutlanacağını söyledi.
Kıyamete Kadar Gurur Duyulacak Gerçek İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe " İznik Anadolu’daki ilk Türk Başkentidir. Bu da kıyamete kadar gurur duyulacak gerçektir. 1. haçlı seferlerinin nedeni de İznik’in Müslümanlar tarafından feht edilmesidir. 684 yıl önce bu gün 30 yıllık bir kuşatmanın sonucunda barış içinde Yenişehir kapıdan Osmanlı Ordusu girerken İstanbul kapıdan gitmek isteyenler ayrılmaktaydı. Hiç kimseye haksızlık yapılmadan İznik teslim alınmış ve medeniyetini hoş görüsünü İznik’e bir daha kıyamete kadar silinmemek üzere vermiştir. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. " dedi. Konuşmaların ardından ilçe merkezinde pilav ve ayran ikram edildi. Protokol daha sonra İznik Ticaret ve Sanayi odasını ziyaret etti.
Bu haber 5609 kez görüntülendi.