Şu an: .......... 6 | |
Bugün: ......... 770 | |
Dün: ............ 3083 | |
Toplam: ....... 339604446 | |
IP: ....... 18.119.122.140 |
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘tarihi ve kültürel mirası tespit ve havadan fotoğraflama çalışmaları’ kapsamında ortaya çıkartılan 1500 yıllık bazilikada su altı arkeolojik kazı çalışmaları start aldı. Sualtı arkeologlarınca elde edilecek bulgular vasıtasıyla tarihi bazilikanın ne olduğunun kesin olarak tespit edileceğini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, göle kuracakları su altı müzesiyle birlikte İznik’in Hristiyan alemi için önemli turizm duraklarından biri haline geleceğini söyledi.
Tarihi ve kültürel miras çalışmaları kapsamında kentin her köşesindeki tarihi eserleri bir bir ayağa kaldıran ve bu çalışmalar sonucunda da Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, merkeze yeni bağlanan ilçelerde de tarihi miras yatırımlarına yoğunlaştı. Henüz Büyükşehir sınırlarına girmeden İznik üzerinde yapılan hava çekimlerinde göl içinde görüntülenen yaklaşık 1500 yıllık Batık Bazilika, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında gösterilmişti. Tüm dünyanın ilgisini çeken batık bazilikanın evrensel bir değer olarak turizme kazandırılmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin koordinatörlüğünde çalışmalara başladı. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’ndeki sualtı arkeologları göl içindeki bazilikanın Aziz Neophytos Kilisesi mi yoksa İznik Konsili’nin toplandığı Konstantin Sarayı’nın bir parçası mı olduğunun belirlenmesi için dalış yaptı. Prof.Dr. Mustafa Şahin’in yönettiği çalışmada balık adam kıyafetlerini giyen arkeologlar, İznik Gölü’ne dalarak bazilika çevresinde ilk tespit çalışmalarını gerçekleştirdi.
Arkeologlar tarihe daldı
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ile birlikte bazilika çevresinde yapılan dalışları yerinde inceledi. Bursa’dan da önce başkent olan İznik’in Hıristiyan dünyası açısından da büyük önem taşıdığını, ilk konsülün toplandığı ve İncil’in 4’e indiği İznik’e büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Altepe, “Göl içinde yapılacak çevre düzenlemeleri ile burayı sualtı müzesi olarak Bursa’ya kazandırmayı hedefliyoruz. Dünyanın ilgisini bu bölgeye çekecek özel bir proje hazırlamak istiyoruz” dedi. Bu kapsamda göl kıyısında imalatlar gerçekleştirdiklerini, bazilika için platformlar ve dalgıçlar için ofisler kurduklarını belirten Başkan Altepe, “Yapılan düzenlemelerle tespit faaliyetlerimiz de başlamış oldu. Artık bundan sonra yer altı bulgular birer birer alınarak, su yüzeyine çıkartılacak. Burada tek tek incelenen tortular tekrar denize bırakılmış olacak” diye
konuştu. Şu anda 10 kişilik bir ekibin iş başında olduğunu, ilk ekibin göle dalarak tarihi bazilikadan kiremit ve çevresindeki hazireden kemik parçalarını su yüzeyine çıkardığını söyleyen Başkan Altepe, “Projenin büyüklüğünü ve özelliğini en etkin şekliyle ortaya çıkarmakta kararlıyız. Her küçük bir bulgu, bize birçok şey hakkında ipucu verecek. Arkeoloji ilginç bir dal. Küçük bir parçadan çok önemli sonuçlar ortaya koyabiliyorsunuz. Alınan bulgularla birlikte bazilikanın kesin olarak ne olduğu konusunda her şey açıklığa kavuşmuş olacak” şeklinde konuştu. Su altı arkeoloji çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte İznik Gölü’ne bir su altı müzesi kurmayı planladıklarını açıklayan Başkan Altepe, tarihi bazilikanın Hristiyan aleminin en önemli ziyaret duraklarından biri olacağını kaydetti. Başkan Altepe, “Bu konuda, herhangi bir masraftan kaçınmıyoruz ve üzerimize düşeni yapıyoruz. Bugün de su altı arkeoloji çalışmaları için start verdik. Kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve İznik Belediyesi’nin desteğiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülüyor” ifadelerini kullandı.
İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ise, tarihi bazilikanın ortaya çıkartılmasıyla birlikte ilçenin inanç turizmi açısından öne çıkacağını vurguladı. Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin de tamamı kendi öğrencilerinden oluşan 10 sualtı arkeoloğunun dalış yaparak göl altında tespitlerde bulunacağını vurguladı.
Bu haber 4565 kez görüntülendi.