Şu an: .......... 10 | |
Bugün: ......... 1144 | |
Dün: ............ 3083 | |
Toplam: ....... 339604820 | |
IP: ....... 18.116.49.243 |
İznik’te avcılar ekili arazilere zarar veren domuzların peşine düştü. İznik ve köylerinde gerek spor gerekse çiftçinin mahsulünü korumak için avlanan 4 ayrı avcı grubu bulunuyor. Domuz avcıları grubunun sözcüsü Semih Yalın, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 25 Şubat-15 Ağustos tarihleri arasında koyduğu yasağın ardından av mevsimini başlatıyoruz. Bu spor olarak yapılsa da yaban domuzu çiftçinin düşmanı olarak bilinir. Başta mısır, ayçiçeği ve bunun gibi çeşitli ürünleri yetiştiren çiftçiler zaman zaman bizi arayarak tarlasındaki mahsule domuz sürülerinin zarar verdiğini söylüyor. Biz hemen grubumuzu toplayıp bölgeye gidiyoruz. Domuzlar silah sesleri üzerine uzun müddet o bölgeye gelmiyor" dedi
CEZASI 332 LİRA
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Merkez Av Komisyonunca 2'den fazla domuz vurmanın yasak olduğunu söyleyen Yalın, "Av mevsiminde avcıların günlük 2 yaban domuzu kotası var. Bu sayıdan fazlası domuz başına 332 lira para cezası kesiliyor" diye konuştu.
İznik Domuz Avcısı gurubu sözcüsü Semih Yalın, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 25 Şubat – 15 Ağustos tarihleri arasın da koyduğu yasağın ardından av mevsimini başlatıyoruz. Bu av sporu olarak yapılsa da yaban domuzu, çiftçinin düşmanı olarak ta bilinir” dedi.
“ÇİFTÇİ ARAR BİZ GİDERİZ”
Semih Yalın, “Başta mısır, ayçiçeği ve bunun gibi çeşitli ürün yetiştiricileri bizleri zaman zaman arayarak, tarlasındaki mahsule domuz sürüsünün zarar verdiğini söyler. Biz de avcı gurubumuzu toplar olay yerine gideriz. Mahsule zarar veren domuzu etkisiz hale getiririz. Aynı zamanda domuzlar, o bölgede atılan silah sesleri üzerine uzun bir süre o bölgeye gelmez. Böylelikle mahsul korunmuş olur” dedi.
VURULAN DOMUZLAR NE OLUYOR
Avladıkları yaban domuzlarını genelde belli bir kesimin hiç bir ücret ödememeksizin yemek için aldıklarını anlatan Yalın, “Domuz avına gideceğimiz gün alıcılar bizleri arar ve avlanma alanında hazır bulunurlar. Vurulan yaban domuzunu alıp giderler. Alınmayan domuzlar ise orada ki yaban hayvanlarına yem olur.”
YABAN DOMUZU
Yaban domuzları 15-20 gruptan oluşan sürüler halinde yaşarlar. Çiftleşme zamanı dışında sürüde yalnız dişiler, gençler ile yavrular bulunur. Dişilerine beniş, yavrularına ise pijamalı, moza ya da potak adı verilir. Sürü lideri en iri beniştir, sürü hareket ederken en öndedir. Sürü hareket ederken genellikle önde dişiler, ortada yavrular ve en son genç erkekler olmak üzere dizilirler. Yaban domuzunun azı dişleri iki alt çenede, iki üst çenede olmak üzere dört tanedir. Domuz avı sırasında kesilen pek çok avcı ve av köpeği vardır. Yaralanmalar çok ciddi, bazen öldürücüdür
Bu haber 3130 kez görüntülendi.