iznik rehber logo
  • 4999434iznik.jpg İznik Çinileri | Çininin Başkenti İznik
  • 2017703iznik.jpg İznik | Altın Şehir, Din Dünyasına, Bilim Dünyasına Yön Veren Medeniyetler Başkenti
  • 2504445iznik.jpg İznik | İznik Havadan
  • 9504259iznik.jpg İznik 1880 | 1880 İznik Genel Görünümü
  • 0519623iznik.jpg 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal | 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal
  • 6368726iznik.jpg İznik Sahili | Fotoğraf: Ahmet Demir
  • 4999419iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
  • 4999383iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
iznik rehber logo
İZNİKREHBER
YAZARLAR
recep-bozkurt.jpg

"28 Kasımlar ve Yüzbaşı Hasan Tahsin ..."
Recep Bozkurt Selda Meriç İsmail Özgören Serdar Aydın Hasan Küçükkoçum Hüseyin Fethi Balcı
HABER ARA

Yıllara Göre Görüntüle
İZNİK HAVA DURUMU
SİTE İSTATİSTİKLERİ
Şu an: .......... 3
Bugün: ......... 1056
Dün: ............ 3083
Toplam: ....... 339604732
IP: ....... 3.135.205.231
TANITIMLAR
BİZİ TAKİP EDİN
HABERLER
Sponsor Alanı
haber ayrıntı üst

Gavur Hasan

Tarih: 22 Aralık 2015

İznikli emekli Korgeneral Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in Aydınlık Gazetesinde ki köşesinde kaleme aldığı makalesi sizlerle.

Gavur Hasan


1917 yılının Kadir gecesi İznik’te büyük bir bahçe içindeki evde doğan erkek çocuğuna babası İbrahim Ethem Efendi, Hasan Rabi ismini münasip görür. Çocuğunu kucağına alır ve kulağına ezan sesiyle birlikte adını fısıldar. Ailenin üçüncü çocuğudur ve iki kızdan sonra aileye katılan erkek evlattır. Orta yaşı geçmiş İbrahim Ethem Efendi, genç eşini alnından öper ve ona beşibiryerde takar. Çok mutludur. Saraybosna’da bıraktığı annesi, eşi ve çocukları aklına gelir. Hüzünlenir.

Hasan Rabi mutlu bir çocuklu geçirir. Belki de biraz şımartılır. Bir sokaktan diğer bir sokağa kadar uzanan geniş bir bahçe içinde koşturur. Yunanların İznik’i işgali sırasında İbrahim Ethem teşkil edilen gönüllü birlikle onlara karşı koyar. İznik’in işgal edileceğini anlayınca ailesini ve bazı zaruri eşyalarını atlara yükleyip Bilecik istikametine doğru dağa çıkar. Diğer İznikliler gibi. Bu arada Hasan, atın terkisindeki bir heybeye konarak katılır bu zoraki yolculuğa. Sonra Milli Mücadelenin zaferle sonuçlanması ve eve dönüş başlar. Hasan bu arada menenjit geçirmiştir. Zor kurtarılmış ama sağ ayağı diğerine göre iki santim kısa kalmıştır. Bunu fark ettirmemek için bacaklarını yana açarak yürür.

Hasan Rabi 5-6 yaşlarında arkadaşları ile oyun oynarken arkadaşları tarafından “gavur” ya da “gavur Hasan” diye çağrılmaya başlanır. Arkadaşları onu gavur diye çağırırlar çünkü babasının başka bir ülkeden geldiğini anne babalarından öğrenmişler ve muhtemelen onların konuşmalarına tanık oldukları için Hasan Rabi’yi gavur olarak niteliyorlar ve öyle çağırıyorlardı. Hasan bu şekilde çağrılmaktan ve anılmaktan hoşlanmıyordu. Okula başladığında da aynı şekilde bahsedildiğini duyuyordu. Küçük yerlerde insana bir isim takıldığında o ölünceye kadar o insanla birlikte yaşar. Hasan için de aynı oldu. Hasan bu lakaptan ve “gavur Hasan” adıyla anılmaktan hiç hoşlanmadı. Babasına ve annesine sorduğunda onlar Hasan’a böyle bir şey olmadığını söylediler. Ama bu lakap onu hep hırçınlaştırdı ve toplumdan kopmasına neden oldu. Deli dolu bir gençti, babasını 17-18 yaşlarında kaybetmişti. 7 kardeştiler. Babasını kaybettikten sonra iyice boşlamıştı hayatı.

Güzel bir genç kızı seviyordu. Genç kız da onu. Sonra askere gitti, askerdeyken sevdiği kızı başka biriyle evlendirdiler. Çünkü onlara göre Hasan deli dolu biriydi. Belki biraz da serserilik vardı ruhunda. Genç kız için iyi bir koca olmaz diye düşündü ailesi genç kızın. Hasan askerden döndüğünde neye uğradığını şaşırdı. İyice serseriliğe vurdu işi. Daha fazla içmeye, çalışmamaya, kumar oynamaya başladı. İznik’te olan vukuatların sorumlusu olarak gösteriliyordu. Kabadayı idi. Ama sadece tırtıllı ve katlanabilir tahta saplı bir bıçak (bıçkı) taşırdı arka cebinde. Kimseden ve hiçbir şeyden korkmazdı. 1,90 boyunda yakışıklı bir gençti. Bir seferinde kapalı olduğu için içki alamadığı belediye başkanına ait büfenin yakılması onun üzerine atılmış ve Yenişehir’de bulunan cezaevinde suçsuz olduğu anlaşılıncaya kadar iki ay tutuklu kalmıştı.

Sonra evlendi Hasan, eşi hamile kalmıştı. Hasan çalışmaya başlamıştı, topraklarını ekip biçiyor, ipek kozası üretiyordu. Eşi doğum yaparken öldü Hasan’ın. Kızı olmuştu ancak o günkü şartlarda ancak 6 ay yaşayabildi. Hasan tekrar eski günlerine dönmüştü. İçiyordu, hayattan kopmuştu adeta. Arkadaşları ve ailesi onun durumuna çok üzülüyordu. Evlenirse düzelir diye onu evlendirmeye karar verdiler. İznik’e bağlı Çakırca köyünde kocası ölmüş Cevriye adlı mavi gözlü, güzel bir kadınla evlendirdiler. Bu güzel kadınla, Hasan’ın birbirini görmesi için, Çakırca’ya giden aracı durdurdular. Hasan ve Cevriye ilk defa gördüler birbirlerini. Sonra büyükler devreye girdi, daha sonra da düğün dernek oldu. Sonra Hasan’ın küçük kardeşi geldi askerden dört erkek kardeş birlikte çalışmaya başladılar, her şey iyi gidiyordu, en küçük kardeş cinayete kurban gidinceye kadar. Sonra felaketler üst üste gelir. Önce işler bozulur, sonra kardeşlerin arası. Sonra Cevriye 6 aylık hamileyken ikizlerini düşürür.

 

BABALAR VE OĞULLAR

Hasan bu kadar acıya ve üzüntüye rağmen işlerini toparlar, İznik gölünde avlanan balıkları satar, yazın sebze, meyve işini yapar, İstanbul’dan balık getirir. Tütün eker, ipek kozacılığı yapar. İki oğlu bir kızı olur ancak bir türlü geçirdiği üzüntüleri unutamaz. İçki ile avunmaya çalışır.

Sağlığı bozulmaya başlamıştır. Sonra siroz olduğu anlaşılır. Oldukça geç safhada olmasına rağmen iyi bir tedavi ve eşinin itina ile bakımı sonrası iyileşme safhasına girmiştir. 1,90 boyundaki iri yarı adam 60 kiloya düşmüştür. Ancak bastona dayanarak yürüyebilmektedir. 2 yıldır devam eden hastalığı boyunca elinde avucunda ne varsa gitmiştir. O haliyle bile çalışmaya devam eder. En çok üzüldüğü konulardan birisi de Bursa’da kontrolden geçtikten sonra eşinin kolunda İznik’e gitmek üzere otobüs terminaline geldiğinde birinin onu dilenci sanıp para vermek istemesi olmuştur.

Lise son sınıfta okuyan oğlu her 15 günde bir olduğu gibi hafta sonu eve gelmiştir. Pazar günü dönecektir. Oğlunu yolcu etmek üzere eve doğru yola çıkar. Eve yaklaşırken oğluyla karşılaşır. Oğul babasının kendine doğru geldiğini ve bastonla zor yürüdüğünü görünce gözleri dolar. Valizini yere bırakır babasına doğru koşar ve eline sarılarak öper. Sonra babasına sarılır. Baba oğul sokakta göz yaşı dökerler. Sonra ayrılırlar, baba eve oğul Gemlik’e doğru. 8-10 adım gittikten sonra oğul arkasına bakar, babası da ona bakıyordur o sırada hem de gururla. Bu son bakışmaları, sarılmaları olur. Tabii oğulun babasını mezara indirirken ona sarılmasını saymazsak.

Sonra ders sırasında babasının çok hasta olduğu haberini alır oğul. Hemen Gemlik’ten İznik’e gider. Eve geldiğinde babası yatakta komadadır. Başında Kur’an okunuyordur. Herkes dışarı çıkar, oğul babasıyla yalnız kalır. Babasının yüzünü okşar, elini öper ve babasının dudaklarını bir çay kaşığına aldığı suyla ıslatır. Gavur Hasan bu anı beklermiş meğer. Oğlunu beklermiş. Oğlu babasının dudaklarını ıslattıktan sonra son nefesini verir ve 52 yaşında bu dünyadan ayrılır. Geride gözü yaşlı bir eş ve üç çocuk bırakarak. Tıpkı babası İbrahim Ethem öldüğünde 17 yaşında olan Gavur Hasan’ın büyük oğlu da o öldüğünde 17 yaşındadır.

 

http://www.aydinlikgazete.com/gavur-hasan-makale,62366.html
 

İsmail Hakkı Pekin:

1951 yılında Bursa’nın İznik ilçesinde doğdu.

1972 yılında Kara Harp Okulu’ndan, 1973 yılında Piyade Okulu’ndan mezun oldu.

1973-1982 yılları arasında; Hava İndirme Tugayı, 7. Hudut Taburu, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda görev yaptı.

1974 yılında Hava İndirme Tugayı 1. Paraşüt Taburu’nda Takım Komutanı olarak Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldı.

1984 yılında Kara Harp Akademisi’nden mezun oldu.

1984-1987 yılları arasında 61. Piyade Tümeni’nde Harekat Eğitim Şube Müdürlüğü yaptı.

1987 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun oldu.

1987-1991 yılları arasında Kara Kuvvetleri Eğitim Komutanlığı’nda görev yaptı.
1991-1994 yılları arasında Brüksel TMR Başkanlığı’nda Kara Plan Subayı,
1994-1995 yılları arasında 1. Mekanize Piyade Tugayı Kurmay Başkanlığı,
1995-1997 yılları arasında 5. Hudut Alay Komutanlığı,
1997-1998 yılları arasında Kara Kuvvetleri Genel Plan Prensipler Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü görevlerini yaptı.

30 Ağustos 1998’de Tuğgeneralliğe terfi etti.

1998–2000 yılları arasında Kara Kuvvetleri Plan Harekat ve Teşkilat Daire Başkanlığı,

2000–2002 yılları arasında 66. Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlerini yaptı.

30 Ağustos 2002’de Tümgeneralliğe terfi etti.

2002-2005 yılları arasında Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı,
2005-2006 yılları arasında 4. Kolordu Komutan Yardımcılığı ve 1. Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı görevlerini yaptı.

30 Ağustos 2006′da Korgeneralliğe terfi etti.

2006-2007 yılları arasında 8. Kolordu Komutanlığı görevini yaptı. Ağustos 2007’de Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevine atandı. Kıbrıs Bronz Liyakat madalyası sahibidir.

Talat Paşa Komitesi Başkanıdır.

Bayan Nevin Pekin ile evlidir. İki çocuk sahibidir. İngilizce bilmektedir.

 


Kaynak: http://www.aydinlikgazete.com

Bu haber 4551 kez görüntülendi.

HABER FOTOĞRAFLARI

0787412iznikrehber.jpg
TANITIMLAR
5923426sahin.gif 5923765mavicini.gif 11462062294626temelcopy.gif Çokran 2298993tetik.gif Çetin Telekom