iznik rehber logo
  • 4999434iznik.jpg İznik Çinileri | Çininin Başkenti İznik
  • 2017703iznik.jpg İznik | Altın Şehir, Din Dünyasına, Bilim Dünyasına Yön Veren Medeniyetler Başkenti
  • 2504445iznik.jpg İznik | İznik Havadan
  • 9504259iznik.jpg İznik 1880 | 1880 İznik Genel Görünümü
  • 0519623iznik.jpg 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal | 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal
  • 6368726iznik.jpg İznik Sahili | Fotoğraf: Ahmet Demir
  • 4999419iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
  • 4999383iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
iznik rehber logo
İZNİKREHBER
YAZARLAR
recep-bozkurt.jpg

"28 Kasımlar ve Yüzbaşı Hasan Tahsin ..."
Recep Bozkurt Selda Meriç İsmail Özgören Serdar Aydın Hasan Küçükkoçum Hüseyin Fethi Balcı
HABER ARA

Yıllara Göre Görüntüle
İZNİK HAVA DURUMU
SİTE İSTATİSTİKLERİ
Şu an: .......... 11
Bugün: ......... 1663
Dün: ............ 3083
Toplam: ....... 339605339
IP: ....... 18.226.226.158
TANITIMLAR
BİZİ TAKİP EDİN
HABERLER
Sponsor Alanı
haber ayrıntı üst

Hedef Erken Ölümleri Engellemek

Tarih: 04 Şubat 2016

Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir.
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı Başkanı Dr. Christopher Wild "Dünya Kanser raporuna göre kanser, bu nesil için toplumdaki en önde gelen sağlık sorunudur" demektedir. "Kanserin kontrolü ve önlenmesi konusunda acil tedbirler alınmaz ise sıklığı ve etkileri açısından, özellikle gelir düzeyi düşük ülkeler basta olmak üzere pek çok ülkede vahim durumlar ortaya çıkacaktır."
Bu nedenle "4 Şubat" tüm dünyada kansere yönelik bilincin ve farkındalığın artırılması amacı ile Dünya Kanser Günü olarak belirlenmiştir.

HEDEF ERKEN ÖLÜMLERİ ENGELLEMEK

İznik İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Başkanı Dr.Derya DENİZ, kanserlerin çevresel, kalıtımsal birçok nedene bağlı gelişebileceğini belirtti.
4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklama yapan İznik İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Başkanı Dr.Derya DENİZ "Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır. ‘Dünya Kanser Günü’ her yıl 4 Şubat Günü Kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır” dedi.

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) tarafından bu yıl yayınlanan bildirgede kanserle mücadele hususunda dünya genelinde yapılması gerekenler ve bu konudaki önemli noktalar hakkında bilgi veren Dr.DENİZ, “Sağlıklı bir çevre oluşturulabilir. Her çeşit iş yeri sağlıklı yaşamı benimsemeye yönelik çalışanlarını motive edici programlar ve politikalar uygulayabilir. Yüzde 100 dumansız iş yerleri oluşturmak ve sigarayı bırakma araçlarına bilgi ve erişim sağlamak gibi önlemler, sağlıklı gıda seçeneklerine erişim sağlanması, işe gidiş gelişlerde fiziksel aktiviteyi teşvik etmek, iş yerlerinde fiziksel aktiviteleri artırmak, daha sağlıklı iş gücü için etkili bir yoldur. Bireyler ve toplumlar, kanser türlerinin önemli bir bölümünün daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması ve tütün ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir.  Ayrıca ultraviyole ışınlardan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin (örneğin asbest)  önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir. Ülkemiz de tütün ve obezite eylem planlarımız çok başarılı sonuçlar ile hızla devam etmektedir. Bu programlara ek olarak kanser özelinde Türkiye Radon Haritalandırma ve Eylem Planı, Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Eylem Planı gibi yeni programlar da başlatılmıştır” diye konuştu.

Dr.DENİZ, “Kansere sabep olan nedenler arasında genetik faktörler, çevresel faktörler, sigara  ve alkol bağımlılığı, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Küresel olarak tütün kullanımı hala önemli risk bir faktörü olup, her yıl milyonlarca kanser ölümünün sorumlusudur.  Bireylerin de kendi özellerinde sağlıklı yaşamı seçmeleri yeni nesillere bırakılacak en güzel hediyedir. Erken teşhis hayat kurtarır. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Bir tarama programının başarıya ulaşabilmesi için toplum tabanlı olması ve hedef nüfusun yüzde 70’ini kapsaması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığımızın ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup hali hazırda ülkemizde 197 adet KETEM mevcuttur. Yeni KETEM’ler olabildiğince Hastane dışında ulaşımı daha kolay Sağlıklı Yaşam Merkezi şeklinde planlanmakta olup tarama oranlarımız yeni açılan KETEM’lerle birlikte giderek artmaktadır. Bireyler de kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağan dışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmelidirler. Sağlık çalışanları ve bireyler erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır. Kanser ile mücadele kanser kayıtçılığından tedavi ve palyatif bakıma kadar uzanan geniş bir yelpazeden oluşan oldukça komplike bir süreçtir. Ulusal ve uluslararası alanlarında uzman bilim insanlarına danışarak oluşturulan yeni projelerin ve revize edilen ‘Ulusal Kanser Kontrol Programımızın’ başarıları temelde halkımızın ve sağlık personellerimizin farkındalığının arttırılmasına bağlıdır” şeklinde konuştu.


Kaynak: Hüseyin Fethi Balcı

Bu haber 1916 kez görüntülendi.

HABER FOTOĞRAFLARI

4602595iznikrehber.jpg 4602595iznikrehber2.jpg 4602595iznikrehber3.jpg 4602595iznikrehber4.jpg
TANITIMLAR
5923426sahin.gif 5923765mavicini.gif 11462062294626temelcopy.gif Çokran 2298993tetik.gif Çetin Telekom