Şu an: .......... 2 | |
Bugün: ......... 3183 | |
Dün: ............ 3083 | |
Toplam: ....... 339606859 | |
IP: ....... 18.227.52.248 |
İznik’in simgesi olan ve 2015 mayıs ayında başlayan İznik Yeşil Camii restorasyonu bitimine sayılı günler kaldı. 1 Temmuz 2016 Kadir gecesi ilk namaz kılınabilmesi için hızlı bir şekilde çalışmalar devam ederken, edinilen bilgilere göre Ramazan bayram namazına camii yetiştirilmesi için ekipler seferber oldular. İznikrehber.com 24 Ağustos 2012 yılında “İznik Yeşil Camiye Neler Oluyor” manşeti ile yaptığımız haberde de değinildiği gibi 2007 yılında da yine iznikrehber.com da yapılan haber ile yetkilileri göreve çağırmıştı. Yetkililerin İznik Yeşil Camii’de başlattığı restorasyon çalışması ile özellikle 1999 depreminde hasar oluşan camii uzman ekiplerce titiz bir çalışma gerçekleştirildi.
Büyük Bir Titizlikle Temizlendi
İznik’in Yunan işgali sırasında harap edilen ve Cumhuriyetin ilk yıllarında onarılan daha sonra 1956–1969 yıllarında geniş çapta gerçekleştirilen onarım sırasında minarenin çinileri bütünüyle sökülerek orijinal şekline uygun olarak yapılmıştı. 46 yıl içinde bakımsız kalan camide Mayıs 2015 tarihinde Bursa Büyük Şehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmasında konularında uzman ekiplerce hazırlanan ve yapılması gereken işlemlerin kurullar tarafından onaylanması ardından başlatılan çalışmalar uzman ekiplerce gerçekleştirildi. Edinilen bilgilere göre İznik Yeşil Camii’de titiz bir şekilde temizleme çalışmaları yapıldı. Minaredeki çiniler özel teknikler kullanılarak temizlendi ve eksik olan parçalar yine uzan ekiplerce orijinaline en yakın şekilde yapılarak yerine konuldu. Minaredeki çinilerden sırrı bozulmuş olanlar yerinden sökülmeden, tek tek aynı rengine özel geliştirilen ve hava şartlarına dayanabilecek bir sistem ile rötuşlandı. Kubbelerin dış kısımları orijinaline uygun şekilde kurşun ile kaplandı. Pencerelerde bulunan ve orijinal olmayan demir pencereler orijinaline uygun şekilde ahşap olanlar ile değiştirildi. Zaman içinde gerçekleşen depremler ile hasar olan camii uzmanlar tarafından hazırlanan projeye göre sağlamlaştırıldı. Prof. Dr. Oktay Aslanapa’nın kitabında bulunan Yeşil Camii’nin orijinal kapısının fotoğrafına göre de aslına uygun şekilde kapının yapılacağı öğrenildi. Camii içi ve dış kısmında restarosyunun bitmesi ile birlikte çevre düzenlemesinin yapılacağı bu sırada da tuvaletlerin yerinin değişeceği öğrenildi.
24 Ağustos 2012 tarihli haber için tıklayınız http://www.iznikrehber.com/haberler-2599-iznik+yesil+camiye+neler+oluyor
İznik Yeşil Camii
İznik’in doğusunda, Lefke Kapısı yakınında bulunan Yeşil Camiyi Çandarlı Hayrettin Paşa adına Mimar Hacı Musa 1378–1391 yılları arasında yaptırmıştır. Caminin yapımına Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından başlanmış, Onun ölümünden sonra oğlu Ali Paşa 1391–1392 yıllarında tamamlamıştır. Erken Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından olan Yeşil Cami, tek kubbeli, merkezi camilerin gelişmiş örneklerinden biridir.
Kare planlı caminin önünde iki mermer sütunlu bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yeri sütunları birbirlerine ve duvar uzantılarına yuvarlak kemerlerle bağlanmıştır. Bu sütunların 1 m. arkasında birer tane başlıklı sütun daha bulunmaktadır. Bu sütunlar birbirlerine kesme taş kemerlerle bağlanmıştır. Bu tür stalâktitli söveler ve çift sütun sistemi büyük olasılıkla Bizans mimarisinden esinlenilmiştir. Revağın üzeri çapraz tonozlu, yüksek sekizgen kasnak üzerine oturmuş kubbelerle örtülüdür. Yanlarda kalan bölümlerin üzeri de ayna tonozludur. Giriş kapısı stalâktitli, profilli mermer sövelerle sınırlanmış olup, üzerinde Arapça yazılı kitabesi bulunmaktadır:
“Bu mescidin yapılmasını ulema ve vüzeranın meliki olan Hayreddin Paşa kabri nurlansın yedi yüz seksen senesinde (H.780-M. 1378- 1379) emretmiştir. Tamamlanması ise yedi yüz doksan dört senesinde (H.794-M. 1391–1392) gerçekleşmiştir. Yapan Hacı Musa”.
Caminin İbadet mekânına açılan, kenarlarında birer kum saati motifi bulunan sütunlu kapı kemeri renkli ve beyaz mermerden yapılmış olup, üzerine stalâktit yastıklı sivri bir kemer oturtulmuştur. Buradaki iki kemer arasına da sülüs yazı ile caminin yapım kitabesi yerleştirilmiştir:
“Cenabı Hakka ham dolsun, bu şerefli imareti sırf rizai ilahiyi tahsil maksadıyla büyük melik şehabüddünya veddin merhum Orhan Bey oğlu Murad Bey zamanında ve millet ve dinin hayırlı evladı Cendereli Ali oğlu Halil yedi yüz seksen (H.780 – M.1378–1379) tarihinde inşa ve imar ettirmiştir”.
Caminin ibadet mekânına üç basamaklı merdivenle bir sahanlık aracılığı ile girilmektedir. Dikdörtgen planlı olan bu sahanlık, sütunlar ve kemerlerle üç bölüme ayrılmıştır. Ortasında sekiz dilimli bir kubbe bulunmaktadır. Kare planlı ibadet mekânının üzeri merkezi bir kubbe ile örtülüdür. İçerisi kubbe kasnağında ve ana duvarlardaki üstte dört, altta da on pencere ile aydınlatılmıştır.
Mihrap nişinin üzeri stalâktitli olup, bunun en üst sırasında istiridye motifleri yer almaktadır. Bunların altında zencirek motifli bir kuşak bulunmaktadır. Mihrap nişinin ortasında ise yıldızlardan oluşan bir madalyon bulunmaktadır. Bunun üzerine de üç dilimli ve 12 yapraklı bir çiçek motifi yerleştirilmiştir. Mihrabın iki yanında geometrik geçmeler yer almaktadır. Ayrıca mihrabı çevreleyen sütunçelerin üzerinde geçmeli bir şerit, örgü motifleri, kıvrık Rumîler bulunmaktadır. Mihrabın en üstü de düz bir pano ile ikiye bölünmüştür. Burada da üstü dal ve kıvrık Rumîli, altında da üç sıra halinde stalâktitler görülmektedir.
Caminin minaresindeki çini süslemelerinden ötürü Yeşil Cami ismi ile anılmasına neden olmuştur. Ana mekânın kuzeybatı köşesindeki minarenin kare kaidesi üzerinde gövdesi çokgen prizma olarak başlar, yuvarlak gövdeli olarak devam eder, tek şerefe ve konik bir külahla tamamlanır. Minare bir sıra stalâktitli mermerden yarı altıgen şekillerle dekore edilmiştir. Silindirik minarenin bilezik kısmı ile taş süslemeleri arasına frize ve lacivert çinilerden oluşturulmuş bezemeler yerleştirilmiştir. Bunların ortasında da altı köşeli yıldızlar birbirini izlemiştir. Çinilerin yanında sırlı tuğlalar da kullanılmış ve gövde zikzak, zencirek motifleri, altıgen geçmelerle görkemli bir konuma getirilmiştir. Şerefe korkuluğu bir dizi lacivert ve bir dizi firuze çinilerle dekore edilmiştir. Petek kısmında da balıksırtı motifler görülmektedir. Şerefe altı da stalâktitli çinilerle kaplanmış olup, bunların arasındaki kare panoların yüzeyleri yıldız geçme motifleri ile bezenmiştir.
İznik’in Yunan işgali sırasında harap edilen cami Cumhuriyetin ilk yıllarında onarılmıştır. Bunun ardından 1956–1969 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce geniş çapta onarılan cami Bu onarım sırasında minarenin çinileri bütünüyle sökülmüş ve yeni baştan orijinal şekline uygun olarak yapılmıştır.
Bu haber 3491 kez görüntülendi.