Şu an: .......... 8 | |
Bugün: ......... 3107 | |
Dün: ............ 3083 | |
Toplam: ....... 339606783 | |
IP: ....... 3.149.243.86 |
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’teki 2000 yıllık Roma Tiyatrosu’nun da kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından özgün kimliğiyle buluşturulacağını söyledi.
Bursa’nın değerlerini geleceğe taşırken tarihi ve kültürel miras yatırımlarını ilçelere de taşıyan Büyükşehir Belediyesi, Romalıların sahne anlamında Marmara Bölgesi’ndeki tek eseri olan ve İznik’te bulunan 2000 yıllık amfi tiyatroyu ayağa kaldırmak için de çalışmalarına hız verdi. İznik’teki antik tiyatronun kazı çalışmalarında inceleme yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları da eşlik etti.
“Kazı çalışmaları hız kazandı”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki tarihin, tüm kültür ve medeniyetin izlerinin öne çıkarıldığını ifade ederek, “İznik’te 2000 yıllık Roma döneminin amfi tiyatrosunda kazı çalışmaları devam ediyor. Tarih boyunca büyük tahribatlara uğrayan Roma tiyatrosu, harabe hale gelmişti. Uzun yıllardır gündeme gelen tiyatrodaki kazı çalışmaları Büyükşehir Belediyesi ile hız kazandı. Bütünşehir uygulamasının ardından başlatılan çalışmalara 1 yılı aşkın süredir devam ediyoruz” dedi.
2000 yıldan sonra etkinlik yapılacak
Daha önce, senede 1,5 – 2 ay olan çalışmaların artık sürekli olarak yapıldığını belirten Başkan Altepe, “Şu anda da İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin değerli hocalarının katkılarıyla amfi tiyatronun özgün kimliğiyle ilk günkü orijinal haline dönüştürülmesi için çalışılıyor. Kazılarda orijinal zeminin bulunması ve dökülen yıkıntı taşların kaldırılmasına devam ediliyor. Tiyatroda ilk günkü haliyle restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmaları yapılacak ve yapı, 2000 yıl sonra orijinal işleviyle hizmet verecek” diye konuştu.
“İznik’e değer katacak”
Başkan Altepe, tiyatronun özellikli bir yapı olduğunu anlatarak, “Parmakla sayılacak kadar az örneği olan bir tiyatro projesi bu ve yalnızca Side’de benzer proje var. Burası orijinal haliyle İznik bölgesine de değer katacak. Tüm medeniyetlere ait izler taşıyan ve herkesin ilgisini çeken çalışmalar, İznik’e değer katacak. Çünkü 2000 yıllık bu tiyatroda etkinlikler yapılabilecek. Bursa ve İznik’in zenginliklerini kısa zamanda ortaya çıkarmak için yoğun bir çalışma var” şeklinde konuştu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç de tiyatronun restorasyonu ve kazısının tamamlanmasına çalıştıklarını belirterek, öncelikle tiyatroda orkestranın zeminini bulacaklarını, girişte görülmesi gereken tiyatro yapısını ortaya çıkaracaklarını ve ardından da restorasyonların yapılabileceğini kaydetti.
Bu haber 2133 kez görüntülendi.