Şu an: .......... 4 | |
Bugün: ......... 3125 | |
Dün: ............ 3083 | |
Toplam: ....... 339606801 | |
IP: ....... 18.116.20.108 |
İznik’te sıkça kullanılan elektrikli bisikletler sessizliği ile, sürücüleri tarafından ters yön kurallarına uymamaları ile tehlikeli anlar yaşatırken, İznik’te çini ustası Remzi Gültekin elektrikli bisikletine plaka çıkartarak ilke imza attı. Çini ustası Remzi Gültekin “ elektrikli bisikletlere zaten plaka çıkarılması ve ehliyetli kullanılması zorunlu idi ruhsat ehliyet çıkarttım, sigortada yaptırdım ehliyet içinde başvurumu yaptım.” Dedi.
Plakasız, Ehliyetsiz, Kasksız Kullanana Ceza
1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla ehliyetli olarak trafiğe çıkma zorunluğu olan elektrikli bisiklet kullanıcıları elektrikli bisikletlerini trafik tescil denetleme şube müdürlüğüne kayıt yaptırma zorunda. Yurt genelinde ki Denetimlerde Plakasız, Ehliyetsiz, Kasksız Kullanana Cezalar kesiliyor. Söz konusu kanun ise şöyle;
“2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı Kanun’un 13. maddesi ile yapılan değişiklikle;
‘Bisiklet: üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli yanma gücü 0,25 kw’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.
Motorlu bisiklet (MOPED): (Değişik: 12 Temmuz 2013-6495/13 md.) Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetre küpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz’ şeklinde tanımlanmıştır. Bu bağlamda, azami sürekli gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızın en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevirmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler tescile tabi olmayıp herhangi bir sınıf sürücü belgesi gerektirmeden kullanılabilmektedir. Ancak, azami gücü 0,25 kw ve üzerinde olan elektrikli bisikletler tescile tabi olup, sürücülerinin (A) sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir”
Hangisi Zorunlu Hangisi Değil? İşte Cevabı.
Elektrikli bisikletlerde ki gerekli şartlar şu şekilde; “Bu bağlamda tescili gereken elektrikli bisiklet ve gerekmeyen bisikletler şunlardır; Elektrikli bisikletin motor gücü 0,25 KW’yı ve azami hızı 25 KM’yi geçmeyen, ayrıca üzerinde bulunan pedalların insan gücü ile çevrilmesi ile ilerleyebilen bisikletlerin tescile tabi olmadığı ve sürücü belgesi gerektirmediği, Moped diye tabir edilen Motorlu Bisikletlerin motor gücü 0,25 KW ile 4 KW arasında olduğu ve azami hızı saatte 45 kilometreyi geçmediği, sürücü belgesi sınıfına göre eski tip sürücü belgesi sahiplerinin tamamının, yeni tip sürücü belgelerinde M sınıfı sahibi olanların kullanabildiği ve tescilinin yapılması gerektiği, Motosikletlerin ise motor gücünün 4 KW’dan fazla ve azami tasarım hızı 45 km/saatten fazla olan sepetli veya sepetsiz iki veya üç tekerlekli veya motorlu taşıtlar olduğu ve tescile tabi olduğu gibi sürücü belgesi sınıfına göre sadece A2 sınıfı sürücü belgesi sahiplerinin kullanabildiği araçlardır.”
“Vatandaşlarımızın bayiiden almış olduğu elektrikli bisikletler ve motosikletler ile ilgili olarak tescile tabi olup olmadıklarını anlamaları için fatura ve uygunluk belgelerinde yazılı olan elektrik güçlerine (Watt) ve hızlarına bakılması gerekmektedir. Tescile tabi olan elektrikli bisikletlerden olması durumunda trafik tescil büro amirliğine, bayiden almış oldukları fatura ve uygunluk belgesi ile birlikte aracın sigortasını yaptırarak müracaat etmeleri durumunda herhangi bir cezaya maruz kalmadan işlemleri yapılacaktır.”
Bu haber 5347 kez görüntülendi.