Şu an: .......... 4 | |
Bugün: ......... 1225 | |
Dün: ............ 3461 | |
Toplam: ....... 339608362 | |
IP: ....... 3.15.12.95 |
Evliya Çelebi’nin İznik’teki rotası belli oldu. Geçtiğimiz 2016 yılı Nisan ayında AB projesi olan Kültür Rotaları Derneği tarafından Evliya Çelebi’nin seyahat ettiği güzergahın işaretlenmesi İznik’te gerçekleşmişti. Macaristan, Ukrayna, Almanya, Belçika, Hollanda Kanada ve İskoçya’dan gelen 6’sı gönüllü olan 9 kişilik ekibin liderliğini Joseph Favre Felix yapmıştı. Evliya Çelebi’nin İznik’te ki rotası böylelikle belirlenirken belirlenen rota uluslar arası sitelerde de yayınlanmaya da başladı. İznik Orhaniye, Elbeyli altından Hisardere yolu, Topkapı caddesinden İznik’e giriş, Dörtyol mevkiinden Drazali ardından Kızılhisar ve Yenişehir Çelebi mahallesine doğru güzergah rotası yayınlandı.
Evliya Çelebi’nin ilk hac yolu olan ve Yalova’dan Kütahya’ya uzanan 600 kilometrelik yolun 250 kilometresi İznik ve Kütahya arasından geçiyor.
AYRICA BAKINIZ: http://www.iznikrehber.com/haberler.php?kimlik=5112-sok+iznik+bilgileri+ile+evliya+celebinin+seyahatnamesi
Evliya Çelebi, Seyahatnamesinin el yazması üçüncü kitabının hemen başında, Şam yolculuğu sırasında uğradığı İznik'le ilgili, bir bölümü söylencesel olmak üzere şu bilgileri aktarır:
"Eski Rum kalesi, îznik Daryum şehri Yunan lisanı üzerine yazılı Yenvan' tarihinde îznik kalesi şöyle anlatılır:
Bu kaleyi evvelâ Nuh 'un oğlu Sam yapmışta: Tufan'dan sonra Nuh'un gemisi Musul yakınında Cudi dağında durunca, giren çıkan yetmiş kimse yurt edinmek için birer güzel yer ararken, Hazreti Sam dahi seyahat ederek bu İznik'e geldi. Gördü ki, bir gölcük kenarında, suyu ve havası lâtif bir temiz yerdir. Burayı mâmur eylemiş ve yetmiş sene burada oturmuştur.
İznik, tarihçilerin sözüne göre Hazreti Süleyman İstanbul'a köşk yapmazdan bin yedîyüz sene evvel imar edilmiş bir eski şehirdir. Sonra İstanbul'un ikinci yapıcısı Madyan oğlu Yanko'nun kızı olan İznika adlı bir kadın, Şam'ın yapısı üzerine yeniden bir sağlam kale yapmıştır. Hâlâ kara ve deniz seyyahları, bütün Rum tacirleri bu şelıhe 'Çin kalesi, eski Rum îznik şelui' derler. Nihayet hükümdarlardan hükümdarlara geçmiş, İstanbul tekfuru Pozantin oğlu Elinam kralın elinde iken 731 (1331) tarihinde Orhan Gazi kuşatmış, bu kuşatma yedi ay devam etmiştir. Nihayet kuşatılanlara Gemlik iskelesinden imdat geldiği vakit, Orhan Gazi maiyetini teşvik ederek, gelenlere öyle bir Orhan satırı vurdu ki, hepsi gölde boğuldu.
Tekrar kalenin kuşatmasına başlayarak, yıkılan yerlerden Müslüman gaziler örümcek gibi hisarın tepesine çıkarak ezan okudular.
Bu kale kılıçla zapt edildiği için hâlâ Orhan Gazi Camii'nde hatip minbere kılıçla çıkar. Osmanlıların ilk büyük çeliklerinden biri de budur.
îznik, Hudavendigâr yazması üzere, Bursa sancağı toprağında hakimliktir. 300 akça pâyesiyle şerif kazadır. Köylerinden, kadısına senede yedi kese has olur. Sipahi kethüda yeri, yeniçeri serdarı, şeyhülislâm ve nakibüleşrâfı, ayan ve ulemâsı, halim selim tarikat ehli dindar kimseler vardır. Şehir naibi, kapan muhtesibi vardır. Lâkin içerlek il olduğundan, kalenin kale ağası ve neferleri yoktur. Sadece celâli korkusundan birkaç kaleleri mâmur ve kapıları kapalıdır."
Bu tanıtımın ardından Evliya Çelebi, Iznik'i şu ara başlıklar altında tanıtır:
* İznik kalesi şekilleri.
* Şeyh Eşrefzâde Camii.
* Orhan oğlu Süleyman Şah Camii.
* Mescitleri.
* Dar-üt tedrisleri.
* Çocuk mektebi.
* Tekkeleri, imaretleri, hamamları, çeşme ve sebilleri.
* Çarşı ve pazarı.
* Yiyip içecekleri ve sanatları.
* İznik gölünün vasıfları.
Evliya Çelebi Kimdir?
Evliya Çelebi, 40 yılı aşkın bir süre boyunca uzak diyarlara seyahat etmiş ve İstanbul'da doğmuş bir Osmanlı Türk'üdür. Padişah toprakları boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Doğu ve Balkanlar'daki sınırlarına ve hatta Habsburg Hanedanı'nın Viyana'daki imparator tahtına, Nil nehrine, Kafkaslar ve İran'a, yani sınırların da ötesine çok sayıda sefere çıkmıştır. Seyahatlerinin sebebi, genelde resmi görev olmuştur ancak bazen keyfi olarak da sefere çıktığı olmuştur. Evliya'nın 17. yy'deki gündelik yaşam gözlemleri, o zamanlara dair eşsiz bir kaynak niteliğindedir. Sahip olduğu birçok özelliğin yanı sıra Evliya, aynı zamanda bir tasvirci, derviş, müzisyen ve dilbilimcidir. Kendini 'Dünya gezgini, insanoğlunun dostu' olarak adlandıran Evliya'nın, üzerinde 'Dünya gezgini Evliya' yazan bir yüzük taktığı da bilinmektedir. Kendisi, gezilerinde gördüğü her şeyi tasvir etmeyi amaç edinmiş ve bizlere, 10 ciltten oluşan 'Seyahatname' adlı kaynağı bırakmıştır.
Bu haber 4117 kez görüntülendi.