Şu an: .......... 4 | |
Bugün: ......... 145 | |
Dün: ............ 1899 | |
Toplam: ....... 339600738 | |
IP: ....... 18.220.112.210 |
İznik’in tarihinde inanılmaz bir hata ortaya çıktı. 2019 belediye seçimlerinin öncesinde daha önce yaptığımız haberi tekrar yayınlıyoruz. İznik’in İlk Belediye Başkanı kayıtlarla belirli olmasına rağmen unutulması, isminin geçmemesi büyük bir tarihi hata olarak yine tarihe geçiyor. 10 Ocak 2019 tarihi itibari ile mevcut İznik Belediyesinin resmi internet sitesinde İznik Belediye Başkanı olarak görev yapan başkanların resimleri maalesef bulunmuyor. Belediye tarihçesi bölümünde ise Çok ufak ve toplu olarak bir fotoğraf ve eski başkanların isimleri de tarihçe bölümündeki yazıda tarihi yanlışlık ile bulunuyor. İşte daha öncede gündeme getirdiğimiz haberimiz;
28 Kasım 1920 de İznik’in Yunan işgalinden kurtarılmasında en etkili isimlerden ve cumhuriyet tarihinin ilk belediye başkanı Mehmet Rüştü Efendi (Karaoğlu) unutuldu. İznik Belediyesinin resmi internet sitesinde de cumhuriyet tarihindeki ilk İznik belediye başkanı olarak başka bir ismin yazıldığı ve Mehmet Rüştü Karaoğlu’nun adının hiç geçmediği gibi mezarının ise İznik Yenişehir yolculuğunda vefat etmesi üzerine defnedildiği Yenişehir’de bulunan mezarının ise atıl durumda olduğu ortaya çıktı.
Araştırmacı Gazeteci Yazar Recep Bozkurt’un büyük bir titizlikle kalem aldığı İznik Dün Bugün Yarın 1 kitabında da tarihleri ve ayrıntı olarak Cumhuriyet tarihinin İlk İznik
İznik Belediye Başkanı olduğu, Mehmet Rüştü Karaoğlu’nun belediye başkanı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine telgraf çektiği ve 1922 yılında da Atatürk’ün İznik Belediye Başkanlığına başlığı ile Mehmet Rüştü Bey’e (Karaoğlu) çektiği telgrafın detayları yer almasına rağmen Mehmet Rüştü Bey Karaoğlu resmen unutuldu.
Tarihci Yazar Recep Bozkurt’un anlatımına göre, 90 yıl öncesinin yine böyle bir kasım ayında (28 Kasım 1920) İznik’in kızıl surlarının içinde ve dışında sokak sokak, ev ev kanlı çatışmalar oldu. Yunanlılar Çakıca, Elbeyli, İnikli köylerini yakarak ve İznik merkezinde çok büyük tahribatlar yaparak Derbent yönüne doğru çekildiler. Bu kanlı savaşın tam ortasında bulunan Gökbayrak Cemal, İznik’in kurtuluş gününde gördüklerini şöyle anlatır: “O gün öğleye doğru kasabaya giriyorduk. Tarihi kasaba alevler içinde yanıyordu. İznik, harbin o korkunç tahribatı altında tüm cazibesini kaybetmişti. Halen yanmakta olan alevlerden çıkan dumanlar gökyüzünü kaplamıştı. İznik harabe vaziyette idi…” O dönemin belediye başkanı ise Mehmet Rüştü Karaoğlu’dur. Kazanılan zaferin ardından Mustafa Kemal Atatürk, bugün belediye binasında yazılı olan o telgrafı Karaoğlu’na çeker.
“İznik Belediye Başkanlığına;
Milletimizin istiklal ve saadeti için istirahatını düşünmeyen ve düşman karşısında Anadolu’nun yorulmaz nöbetçisi olan İznik halkını samimiyetle selamlarım.
15 Haziran 1922
Başkomutan Mustafa Kemal”
Ancak, İznik Belediye Başkanları arşivinde Mehmet Rüştü Karaoğlu’nun adına rastlanılmamakta. Mezarı bugün Yenişehir’de. Karaoğlu ailesinden edinilen bilgilere göre Karaoğlu, yolculuğu sırasında rahatsızlanır ve orada vefat eder. Karaoğlu, hemen orada defnedilir. 1920 mücadelesi vermiş belediye başkanın mezarı şimdiler de unutulmuş atıl durumda.
Bakınız:
“28 KASIM”, İZNİK’İN KAHRAMANLIK VE KURTULUŞ GÜNÜDÜR
http://www.iznikrehber.com/haberler-3746-%E2%80%9C28++kasim%E2%80%9D++iznik%E2%80%99in++kahramanlik++ve++kurtulus++gunudur
Bu Topraklar Kolay Vatan Olmadı
http://www.iznikrehber.com/haberler.php?kimlik=2828-bu+topraklar+kolay+vatan+olmadi
Bu haber 3771 kez görüntülendi.