Kültür ve Turizm Bakanlığı izninin gerekmediği 16 adres içinde İznik Ayasofya ve Konsül Sarayı’nı yer gösterdi. Ayin yapılabilmesi için izin gerekmeği yerler içinde yeri tespit edilemeyen Konsül Sarayının da yer alması şaşırttı.
Van Akdamar Kilisesi'nde yapılan ayinin ardından, Türkiye'deki kültür varlığı statüsünde bulunan kiliselerde, ibadet yapmak isteyen Hıristiyan cemaatin ilgisini artırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Türkiye'de ayin yapmak isteyenlere, Bakanlık izninin "gerekmediği' 16 kiliseyi adres gösterdi.
Trabzon'da Sümela Manastırı ardından Van Akdamar Kilisesi'nde yapılan ayinlerin ardından, Hıristiyan dünyasının da dikkati Türkiye'deki bu kiliselere çevrildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, Türkiye'de bin 173 tane kültür varlığı statüsünde tescilli kilise içinde İznik Ayasofya ve Konsül Sarayıda bulunuyor.
Dışişleri, İçişleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın birlikte aldığı otorite kararıyla, ayine açılan 16 kiliseyi adres gösterildi. Bu kiliselerde ayin yapılması için Bakanlığa başvurulması gerekmiyor. İbadetlerini yapmak isteyen Hıristiyanlar, o ilin Valiliğine başvurarak ayin için izin alabiliyorlar.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetiminde bulunan müze ve ya örenyeri niteliğindeki ayin yapılmasına izin verilen kiliseler şöyle:
Bursa İznik Ayasofya Kilisesi ve Konsül Sarayı,
İzmir Meryemana Kilisesi,
İzmir St. Jean Bazilikası,
Kapadokya Derinkuyu Ortodoks Kilisesi,
Kaymaklı Kilisesi,
Göreme Kılıçlar Kilisesi,
El Nazar Kilisesi,
Ürgüp Mustafa Paşa Konstantin Eleni Kilisesi,
Avanos Dereyamanlı Kilisesi,
Antakya St. Pierre Kilisesi,
Antalya St. Nikola Kilisesi(Noel Baba Müzesi),
Mersin Tarsus St. Paul Kilisesi,
Isparta Yalvaç St. Paul Kilisesi,
Manisa Sardes Örenyeri,
Denizli Laodicea'daki Kiliseler,
Trabzon Sümela Manastırı(Yılda bir kez),
Van Akdamar Kilisesi(Yılda bir kez)."
Bakanlık ayin yapmak isteyenlere söz konusu kiliseleri işaret ederken, şu anda listenin dışında bulunan herhangi bir kilisenin ayine açılması gibi çalışma gündemlerinde bulunmuyor.
Bakanlık yetkilileri, Akdamar ve Sümela'nın bir istisna olduğunu vurgularken “Aksi halde bunun sonunu getirmeyiz. Bazen olmadık yerlerden talepler geliyor” şeklinde konuştular. Yetkililer, kendilerine taleplerin daha çok mail yoluyla geldiğini belirterek, şu anda, daha önce ibadete açılmamış bir kilisede ayin yapılmasına dair bir konunun gündemlerinde yer almadığını söylediler.
Kaynak: ANKA - Anka Haber Ajansı
Bu haber 6240 kez görüntülendi.