Şu an: .......... 5 | |
Bugün: ......... 1029 | |
Dün: ............ 3461 | |
Toplam: ....... 339608166 | |
IP: ....... 3.135.206.25 |
Son yıllarda çeşitli yollar ile şehirden kaçmak isteyen kişiler giderek çoğalıyor. Bisikletle, trekking grupları ile bunu yapanların yanında kanoya binen kişi sayısında gözle görülür bir artış var. Doğaya, denize meraklı kişiler kanolarıyla bireysel ya da grup halinde geziyor ve yeni yerler keşfediyorlar. İnsanın kendi kas gücüyle hareket edebildiği ve bu sayede birbirinden güzel kıyıları gezmesine imkan sunan, hiçbir gürültü çıkartmayan bu deniz taşıtı aynı zamanda dünyanın en doğa dostu ulaşım araçlarından. Aynı zamanda, insanoğlunun kendi yaptığı ilk ulaşım aracı olan ve tekerlek kadar eski olan kano, günümüzde doğa severler tarafından özellikle tercih ediliyor.
Dünyanın birçok ülkesinde kendilerine has toplulukları mevcut olan kano severler, tanışmak, eğlenmek, öğrenmek için çeşitli festivaller, şenlikler yapıyor. Türkiye’de kano festivallerinin ilki 2011 yılında İstanbul – Riva’da organize edilmişti. Benzer güzel örnekleri de İzmir’de ve Kütahya – Sofça’da düzenlendi. Bu sayede Türkiye’nin birçok bölgesinden onlarca kanocu bir araya gelerek bilgi alışverişi ve sohbetlerde bulundular, birlikte gezerek güzel vakit geçirdiler.
Geçtiğimiz yıllarda güzel örneklerini gördüğümüz kano festivalleri sayesinde bir araya gelen kanocular, bu kez 4 medeniyete başkentlik yapmış, tarihi ve doğal güzelliği ile korunmuş bir bölge olan İznik’te buluşacaklar. Birçok doğa sporunu kucaklayacak doğal güzelliklere sahip olan bu şirin kasabanın kıyıları kanocuların rengarenk kanolarıyla daha da şenlenecek. İznik Gölü kıyıları kano sporu için oldukça uygun coğrafi şartlara ve keşfedilesi oldukça nadir güzelliklere sahip. Yerleşim alanı içinde kalan, balıkçı barınağı civarındaki sazlıklar ve Çakırca Köyü civarındaki sazlıklar, şehrin surlarının göl içinde izlenebiliyor olması, 2014 yılında keşfedilen batık kilise bu çevrenin oldukça bakir ve nadide noktaları aslında. İznik’e şehir dışından gelen kanocular, aralarında su kuşları, kurbağalar ve zararsız su yılanlarının yer aldığı bu güzel sazlıkları keşfe çıkacaklar.
İznik kıyılarını kanoyla geziyor olmanın yanında, gölde “küreksiz kano yarışı, kano çekme yarışı, karton kano yarışı” gibi eğlenceli yarışlarla keyifli zamanlar geçirecekler. Kano eğitimi, söyleşiler ve sohbetler gibi etkinliklerle bilgi ve tecrübemizi artıracaklar.
Festivalin onur konuğu olarak, Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanusu motorsuz ve yelkensiz bir tekne ile kürek çekerek geçen ve kendi kas gücü ile devrialemi başaran ilk insan olan Erden Eruç da sunumuyla doğaseverlere feyz verecek.
www.kaslagit.com
Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi, “doğa turizmi” ve “spor turizmi” gibi alternatif turizm araçları ülkemizde de yükselen değerlerden biri olmayı başarmıştır. Ülkemizde, gelişmiş ülkelerin sahip olduğu bu turizm payının yanında düşük oranda, fakat çok yüksek kapasitede olduğu görülmektedir. Hem doğa turizmi hem de spor turizmi potansiyeli yüksek bir kent olan İznik’te, kano festivaliyle birlikte yeni bir turizm imkanı da şehre kazandırılmış olacak. Bu sayede, doğayı kirletmeden, çevreye zarar vermeden kentimizin korumaya değer unsurlarının var olduğuna, güzelliklerinin korunarak hem gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğuna dikkat çekilecek.
Bursa Valiliğine, İznik Kaymakamlığına, Bursa Büyükşehir Belediyesine, İznik Belediyesine desteklerinden, Harline Nutrition, Köfteci Yusuf firmalarına katkılarından, Kano Diyarı, Kano Akademi, Kanoist, Büyük Ayı, ve İzdak’a katılımlarından dolayı teşekkür ederiz.
İznik’i ve İznik Gölü’nü kürek çekerek keşfetmek isteyen kanosu, sup boardı olan herkesi 31 Mart, 1-2 Nisan tarihlerinde bu şirin kente bekliyoruz.
Bu haber 1546 kez görüntülendi.