Şu an: .......... 4 | |
Bugün: ......... 1009 | |
Dün: ............ 3461 | |
Toplam: ....... 339608146 | |
IP: ....... 18.191.200.114 |
İstanbul Ataşehir’deki bir alışveriş merkezi, Köfteci Yusuf sayesinde tıka basa doldu. Günde 13 bin kişi köfte yemeye gelince AVM canlandı.
Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik zorluklar özellikle küçük esnaf ve müşterileri azalan alışveriş merkezlerini (AVM) derinden etkilerken, Ataşehir’de bulunan Novada Alışveriş Merkezi’nin imdadına meşhur Köfteci Yusuf yetişti. AVM bir anda canlandı, günde 13 bin müşteri çeken Köfteci Yusuf’un verdiği bilgilere göre doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Daha bilindik markalar geldi. Sinemaların müşterileri arttı. Son olarak da geçen ay H&M geldi.
Günde 50 ton et
AVM’de açılan bin kişilik restoranda günde 1.5 ila 3 ton köfte, 1 ton et, 6 bin porsiyon salata ve 6 bin porsiyon tatlı satılıyor. Müşteriler porsiyonu 12 lira olan köfteyi yiyebilmek için metrelerce kuyruk oluşturuyor. Novada AVM’deki lokantada 250 kişi çalışıyor. Bunların 80’i sadece ızgarada. 100 kadar da garson bulunuyor. Özellikle hafta sonları kuyruğun uzunluğu onlarca metreyi buluyor. Ancak bu kuyruk sizi korkutmasın, çok hızlı servis sayesinde birkaç en fazla 10-15 dakikada yemek yeme faslına geçebiliyorsunuz.
Köfteci Yusuf’un sahibi Yusuf Akkaş, İznik’te dört masalı bir esnaf lokantası olarak iş hayatına atılmış. 1996 yılında restoran haline gelen Köfteci Yusuf’un şimdi 30 şubesi var ve kasap reyonuyla da hizmet veriyor. Avrupa’nın en büyük kapasiteli köfte fabrikasına sahip olan Köfteci Yusuf günde 50 ton et işliyor. Bu etin yarısı işletme bünyesinde yetiştiriliyor. Diğer yarısı ise İznik’ten Balıkesir’e, Eskişehir’den Çanakkale’ye kadar geniş bir bölgede hayvancılık yapan köylü ve diğer üreticilerden tedarik ediliyor. Yusuf Akkaş “Üretici olmamız fiyatları ucuz tutmamızı sağlıyor. Dışardan yaptığımız alımlarda da nakit kullandığımız ve arada aracı olmadığı için et ve diğer ürünleri en ucuza temin ediyoruz” diyor.
Çok küçük kâr marjları ile çalışan Köfteci Yusuf’un her restoranında fiyatlar aynı. Köftenin bir porsiyonunda 200 gram et var. Fiyatı 12 lira. Salata ve piyaz ise porsiyonu 4 liradan satılıyor. Köfteci Yusuf’un spesiyalitesi ekmek kadayıfı ise kaymaklı 7, kaymaksız 4 liraya satılıyor. Yarım ekmek kadayıfını da 3.5 liraya alabilirsiniz. Sınırsız çay ve kahve ikramı da müesseseden. Novada’da sadece müessesenin ikramı olan çay ve kahveyi yapıp dağıtmak için 16 kişi çalışıyor. Yusuf Akkaş tüm bunları “Müşterilerimize paralarının karşılığını fazlasıyla vermeye çalışıyoruz” sözleriyle açıklıyor.
Kahvaltı tabağı da var
Yeşillikler özel tedarikçilerden temin ediliyor. Ekmek için de restorana yakın taş fırını olan bir ekmek üretim tesisi seçiliyor. Özel karışım tarifi veriliyor ve 1 kiloluk ekmekler restorana özel pişiriliyor. Sadece Novada’daki restoranda günde 3 bin ekmek tüketiliyor. Köfteci Yusuf’un 30 restoranında köftenin yanı sıra 17 çeşitlik bir kahvaltı tabağı da veriliyor. Sınırsız çay ikram edilen kahvaltının kişi başı fiyatı ise 14 lira.
İstanbul’a beş yeni şube
Köfteci Yusuf bünyesinde çalışanların sayısı 7 bin civarında. Bu rakamı bu yıl 10 bine çıkarmak hedefleniyor. Mevcut 30 restoranın da 40’ın üzerine çıkarılması planlanıyor. Önümüzdeki altı ay içinde İstanbul’da beş yeni restoran faaliyete geçecek. Üçü Başakşehir Deposity, Pendik ve Beylikdüzü’nde hizmete girecek. Diğerleriyle ilgili görüşmeler sürüyor.
Köftenin sırrı elde basılması
Yusuf Akkaş 100 kişi ile 10 bin kişiye köfte yapmanın arasında tabii ki fark olduğunu belirterek şunları anlatıyor: “Ancak biz geleneksel köfte yöntemine sadık kalarak bunu en aza indirgiyoruz. Köfte makineden çıkmıyor. Köfteyi elde basan 250 kadın fabrikada çalışıyor. Fabrikada akşam basılan köfteler, ertesi gün İstanbul’daki restoranda satışa sunuluyor.”
Püf noktası
Köfteci Yusuf’un köftesi, orta yağlı yüzde 70 dana, yüzde 30 kuzu etinden yapılıyor. İçine de sadece ekmek, pul biber, beyaz soğan ve tuz konuluyor. Köfte ızgaraya elle basılarak konuluyor. Kömür ızgarasında sık sık çevrilerek pişiriliyor.
Bu haber 7703 kez görüntülendi.